Bir NASA uydusu, bu haftanın başlarında Güneş üzerinde mutlu bir yüz ifadesi gibi görünen bir görüntü yakaladı. ABD uzay ajansı, paylaşımında Güneş'in ‘gülümsediğini‘ söyledi.

Uydu fotoğrafı, Güneşte ‘koronal delikler’ adı verilen koyu lekelerle mutlu bir yüz şekli gibi görünen güneş’i gösteriyor.

NASA Çarşamba günü Twitter’da yayımladığı gönderide “Bugün, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi Güneş'i ‘gülümserken’ yakaladı. Ultraviyole ışıkta görülen, Güneş üzerindeki bu koyu lekeler koronal delikler olarak bilinir ve güneş rüzgarının uzaya fışkırdığı bölgelerdir” dedi.

NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, Güneş aktivitelerinin nasıl meydana geldiğini ve uzay havasını nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlayan bir merkez.

İlk olarak 11 Şubat 2010’da fırlatılan gözlemevinin uzay aracı, Güneş'in içini, atmosferini, manyetik alanını ve enerji çıktısını ölçüyor.

Yayımlandığından bu yana, Nasa’nın fotoğrafı sosyal medyada çok sayıda yoruma neden oldu. Birçoğu görüntüyü çoçuk programı Teletubbies’te yer alan bebek suratlı Güneş ile karşılaştırdı.

Samimi görünümüne rağmen uzmanlar, Güneş'in koronal deliklerinin Cumartesi veya Pazar günü bir Güneş fırtınasının dünyaya çarpması anlamına gelebileceği konusunda uyarıyor.

Güneş fırtınaları, Güneş yüzeyinden dünyanın manyetik alanını deforme eden çeşitli kütle ve enerji patlamalarıdır. Bu fırtınalar kuzey ve güney yarımkürede ‘aurora’ adı verilen kutup ışıklarının görünürlüğünü artırıyor.

Kaynak: Diken