Cumhuriyetçi Parti'nin 2016 ABD başkan adayı olan Donald Trump, 9 Kasım günü yapılan seçimlerde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’la yarıştı.

Anketleri yanılttı ve ABD'nin 45. Başkan'ı oldu.

70 yaşındaki ABD’li iş adamı, siyasetçi, yönetici, girişimci, yazar ve ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ın kişiliğini biyografi yazarları anlattı.

Yazarlardan Gwenda Blair’e göre Trump iki kelimeyle ‘narsist’ ve ‘tüccar’; Timothy L. O’Brien’a göre ise ‘Trump tehlikeli’. Donald Trump’la ilgili iki biyografi kaleme alan Gwenda Blair, ABD’nin yeni başkanının nasıl biri olduğunu anlattı.

Deutsche Welle‎’ye konuşan yazar Blair, ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayı olarak seçime giren Trump’ı ‘agresif, tutarsız, ilkesiz, materyalist, kibirli, kurnaz, disiplinsiz, birdenbire parlayan ve karizmatik’ kelimeleriyle tanımlıyor.

Blair’a göre, “Trump bir tüccar ve sattığı şey kendisi, inandığı şey de. Şayet biri ona yaptığı bir işin başarısız olduğu fikriyle gelirse, canı yanmış, içine oturmuşçasına tepki veriyor. Söylenenden son derece rahatsız olduğu belli oluyor ve hemen karşı saldırıya geçiyor. Bu, deyim yerindeyse narsistik bir yara.”

Trump’ın 5 milyar euro’luk bir tazminat davası açıp davayı kaybettiği başka bir biyografi yazarı Timothy L. O’Brien ise “Trump aslına bakarsanız yedi yaşında bir çocuk” diyor.

O’Brien’A göre de “Trump birebir çalışmasına rağmen entelektüel, duygusal, finansal ve kamusal açıdan son derece disiplinsiz, aşırı derecede narsist bir kişiliğe sahip. İlgilendiği tek şey kendi hayatı.”

Ayrıca Blair ve O’Brien, Donald Trump televizyonda nasıl gözüküyorsa özel hayatında da aynen öyle olduğu konusunda hemfikir. Yine biyografi yazarlarına göre Trump’ın birçok Amerikalının hissettiği öfkeyi yönetmek ve yönlendirmek konusunda ne kadar yetkin olduğunu gözden kaçırmamak gerek.

NEDEN SEÇİLDİ?

O’Brien’a göre Donald Trump’ın adaylığı 2008 finansal krizinin bugüne uzantısının bir yansıması: “Bu kriz çok sayıda Amerikalı işçiyi belirsizlik içinde bıraktı. Mortgage’larını ödeme, çocuklarını okula gönderme, maaşlarını alma yetilerini tehdit altında bıraktı. Amerikan Rüyası’nın yaşandığı ulusun tamamı tehdit altında kaldı.”

Blair da O’Brien’la hemfikir: Taşradaki insanlarda, dışlandıklarına dair, işleri sürdüren elitlere, bozuk bir Kongre’ye, ülkenin yalnızca minik bir yüzdesini oluşturan tepedeki insanların her şeyi kendi çıkarlarına göre yönettiğine yönelik bir dargınlık hissi söz konusu. Ve bu durumda suçlanacak biri gerekli. Tam da bu anda Trump ortaya çıkıyor ve göçmenlerden Meksikalılara, Müslümanlardan kadınlara ve ‘yalancı medyaya’, suçlanabilecek kişilerden oluşan uzun bir liste sunuyor.

“Uzun vadeli planlar yapmıyor” diyen O’Brien’a göre Trump, iş kariyeri kötüye gitmeye başladıktan sonra kademe kademe siyasetle ilgilenmeye başladı ve o ‘tehlikeli bir kişi’: Trump tehlikeli, çünkü kasıtlı olarak cahil ve büyük bir yobaz. Kişiliğiyle ilgili özgüven sorunları yaşadığı için insanlara saldırırken aşırıya kaçıyor. Nükleer düğmelere basma yetkisi olan ama dünya meseleleri hakkında herhangi bir parametreye sahip olmayan bir kişi doğası itibariyle tehlikeli bir insandır.

(Kaynak: Gazete Karınca)