Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, kokainin Güney Amerika'dan Avrupa ve Asya'ya sevkinde Türkiye üzerinden yeni bir rota oluştuğunu bildirdi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker Youtube’da yayınladığı videolarında sık sık kokain ticaretine dikkat çekiyordu.

Geçtiğimiz mayıs ayının başlarında ise Orta Amerika ülkesi Panama’da yapılan bir narkotik operasyonunda, son durağı Türkiye'nin Mersin Limanı olan gemide muz yüklü bir konteyner içerisinde 616 paket kokain ele geçirilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Twitter üzerinden yaptığı bu paylaşım tüm bu gelişmeler içerisinde değerlendirildiğinde çok daha fazla dikkat çekiyor.

Paylaşımda, Güney Amerika'dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya'ya doğru yeni bir rota oluştuğu belirtiliyor.

Euronewst’ten Sertaç Aktan’ın haberine göre, Sedat Peker videoları ile de bir kez daha konuşulan uyuşturucu kaçakçılığı ve suçları akıllara 2020'nin sonunda yayınlanan Avrupa 2020 Uyuşturucu Raporu'ndaki verileri getirdi.

Türkiye'nin dahil edildiği rapora göre son bir yılda özellikle de Covid-19 döneminde Avrupa'daki uyuşturucu kullanımı arttı.

Buna göre Avrupa'da tahmini kullanım miktarları ve oransal değişim şu şekilde:

ESRAR

15-64 yaş arası 'yetişkin' kategoride 25,2 milyon kişi. Bunun 18 milyonu 'genç yetişkin' kategori adı verilen 15-34 yaş aralığında. Yetişkin kategoride bir önceki seneye göre yüzde 7,6'lık bir artış yaşanırken genç yetişkinlerde bu artış oranı yüzde 15 oldu.

KOKAİN

Benzer yükseliş kokainde de mevcut. yetişkin kategoride yüzde 1,3'lük artışla 4,3 milyon kişi ve genç yetişkin kategoride yüzde 2,4'lük artışla 2,9 milyon kişi.