Yale Üniversitesi bilim insanları tarafından karbon nanotüp polimer kompozit kullanılarak, bir hastanın savunma hücresininvücudun dışında geliştirerek hızlıca üremesi sağlanarak farklı bir kanser tedavi yöntemi geliştirildi. Bu savunma hücreleri daha sonra kanserle savaşmak amacıyla ya da bağışıklık sisteminin vücutta yabancı maddeye karşı verdiği tepkiyi arttırmak için kullanılabilir.

Nature Nanotechnology' de 3 Ağustos 2014'te yayımlanan makaleye göre araştırmacılar bağışıklık sistemi fonksiyonlarında önemli bir yere sahip olan ve beyaz kan hücrelerinin bir tipi olan sitotoksik T hücrelerini üretmek için bir demet karbon nanotüp (CNTS) kullandılar. Araştırmacılara göre karbon nanotüplerin yapısı, kanseri yok etmek için önemli bir yeri olan sitotoksik T hücrelerini etkili ve hızlı bir biçimde uyararak, hücreler ile uzun vadede oluşan kültürler arasındaki etkileşimi arttırdı.

Araştırmacılar T hücresinin çoğalması ve gelişmesini teşvik eden ve uyarıcı bir protein olan İnterleukin-2' yi barındıran polimer nano partikülleri karbon nanotüplere kimyasal olarak bağladı. Sonrasında sitotoksik T hücreleri üretimini uyarmak için insan vücudundaki metodu taklit edebilmek amacıya karbon nanotüplerin yüzeylerine yabancı, toksik ve yok edilmesi gereken hücreleri ekti.

14 günlük bir süre sonunda  bu bileşik nanosistem üzerindeki T hücrelerinin miktarı 200 kat çoğaltıldı, üstelik bu metot basma kalıp kültür koşullarından 1000 kat daha az interleukin-2 proteini gerektirdi. Enjekte etmeden önce ise T hücrelerini karbon nanotüp polimer kompozitinden ayırmak için bir mıknatıs kullanıldı. Biyomühendislik alanında yardımcı doçent doktor olan ve bu çalışmanın başlıca araştırmacısı Tarek Fahmy şöyle diyor:

"Vücuttaki bağışıklık sisteminin etkinliğini bastıran tümörler, etrafında hendeği olan bir kale gibidirler. Bizim metodumuz ise savaşmak için daha fazla ve süper öldürücü nitelikteki hücreleri bir araya topladı.''

Fahmy'e göre, daha önceki işlemlerde spesifik T hücrelerini arttırmak için, aktivasyonu ve çoğalmayı uyaran yabancı hücreler ile hastadan alınan bağışıklık sistemi hücrelerini karşı karşıya getirmek gerekirdi ki bu yan etki riski olan maliyetli bir prosedürdü. Yale takımının kullandığı karbon nanotüp polimer kompozitinin manyetiği, basit kullanımı ve pahalı olmayışı ile riski ortadan kaldırdı. Ulusal Nanoteknoloji Koordinasyon Ofisi'nde halen doktora sonrası çalışmalarını sürdüren ve bu çalışmanın başlıca yaratıcısı olan Tarek Fadel sözlerini şöyle sonlandırıyor:

"Modülatör nanoteknoloji, T hücre immunoterapisi gibi umut verici yeni tedaviler için fırsatlar sunabilir. Mühendisler kanser araştırmaları dahil bir çok alanda daha fazla atılım yapmaya izin veren nanomateryalleri dizayn etmeye devam ediyorlar.''

Bu yazı evrimagaci.org sitesinden alınmıştır

Phys.org sitesinden çeviren: Elif Meriçeri (Evrim Ağacı Okuru)