Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, sekiz yıl geçmesine rağmen, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’i öldüren asıl fail ve azmettiricilerin açığa çıkartılmadığını söyledi. Dink suikastının sekizinci yıldönümü vesilesiyle Ermenilere hitaben bir bildiri yayımlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ifadelerini değerlendiren Ermenistan Dışişleri Bakanı, Hrant Dink’in hatırasına saygı gösterilmesi için niçin 2015 tarihinin beklendiğinin sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Hrant Dink suikastının sekizinci yıldönümü vesilesiyle Ermenilere hitaben bir bildiri yayımlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ifadelerine ilişkin gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtladı.

“HRANT DİNK’E SAYGI İÇİN 2015’İ Mİ BEKLEDİLER”

Bakan Nalbandyan gazetecilere verdiği yanıtta şöyle konuştu: “Öncelikle şöyle bir soru gündeme geliyor; Davutoğlu veya üst düzey başka bir yetkili, Hrant Dink suikastı hakkında yeni bir açıklama yapmak için neden 2015 tarihini bekledi? Bu menfur suikasta ilişkin, cinayetin işlendiği yedinci, altıncı veya beşinci yıl niçin herhangi bir açıklama yapılmadı? Bu neyle açıklanabilir? Ve nihayet, Türkiye yönetimi, Hrant Dink suikastının faillerini sekiz yıldır açığa çıkartamadı veya açığa çıkartmak istemedi. Şimdi ise saygılı bir yaklaşımdan söz ediyorlar.”

Bakan Nalbandyan, Hrant Dink suikastı ile bağlantılı olabileceği gibi, Ermeni Soykırımı’nı inkâr eden ve Ermeni halkına yönelik nefret söylemi içeren açıklamalarıyla tanınan Doğu Perinçek’in Türkiye devleti tarafından desteklenmesine dikkat çektiği konuşmasında, Başbakan Davutoğlu’nun Ermenilere hitaben yayımladığı bildiride bir yenilik olmadığını söyledi.

“ÜFLEMEKLE KAĞNI ARABASI YÜRÜMEZ”

Türkiye’nin son beş altı yıldır, iki halkın yakınlaşması için tarihi bir fırsat olan ve Davutoğlu’nun bizzat imzalamış olduğu protokollerin onaylanarak hayata geçirilmesi imkânına sahip olduğunu, fakat bu durumun değerlendirilmediğini belirten Ermenistan Dışişleri Bakanı, “Türkiye, maalesef tabularını yıkamadı. Fırsat kaçırmayarak, Ermeni Soykırımı’nı inkâr etmeyi, Ermeni halkına ve Ermenistan’a karşı dostane olmayan açıklama ve eylemlerini sürdürdü, bu durum aradaki güvensizliğin derinleşmesine yol açtı” dedi.

Felsefi yaklaşımdan ziyade, somut ve gerçekçi adım atılması konusunda Davutoğlu’na daha önce de tavsiyede bulunduğu ifade eden Nalbandyan, “Üflemekle kağnı arabası ilerlemez” dedi.