Zabıtaların Taksim İstiklal Caddesi’nde Kürtçe şarkı söylemesini engellediği müzisyenler, iki gün önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane’deki binası önünde durumu protesto ederek yanında getirdikleri gitarı kırdı.

Bugün de Taksim İstiklal Caddesi’nde açıklama yaparak duruma tepki gösteren müzisyenlere, caddedeki birçok kişi destek gösterdi.

‘İZİN BELGELERİ OLMASINA RAĞMEN BASKI VAR’

Müzisyenler, yanlarında getirdikleri izin belgelerini göstererek, İBB tarafından kendilerine bir yıl önce izin verildiğini söyledi.

Yaka kartlarının da olduğunu belirten müzisyenler, buna rağmen zabıtalar tarafından engellendiklerini söyledi.

Duvar’dan Edanaz Gümüş’ün haberine göre İstiklal Caddesi’nde şarkı söylemelerine izin verilen durakta bir araya gelen müzisyenler, burada İBB’ye seslendi.  

Grup adına açıklama yapan müzisyen Devran Roni, “Biz on yıldır burada müzik yapıyoruz. Bizim müziğimiz her zaman engelleniyor” dedi.

‘SANATÇILAR BİZE DESTEK OLSUN’

“Yaklaşık bir sene önce bize izin verildi, duraklar kuruldu” diyen Roni, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak kurulan duraklar iki ay sonra kaldırıldı. Şu anda İstiklâl’de müzik yapmak yasak. Bu son bir sene içerisinde oldu. Beyoğlu Belediyesi’nde olduğu zaman bu kadar sıkıntı yaşamıyorduk. Son bir yılda dağılım oldu. İstiklal İBB’ye geçtiğinden beri sıkıntılar yaşıyoruz. Zabıtalar bize baskı yapıyor. Bu müzik yasaklarını iki gün önce İBB’nin önünde protesto ettik. Taksim İstiklâl’de bize müzik yerimizi versinler. Kürtçe olduğu için baskı var. Bu baskıların kalkmasını istiyoruz. Gereken yerlere iletmek istiyoruz. Sanatçılar, medya, vekiller bize destek olsun.”

Açıklama sonrasında etrafta toplanan kalabalık müzisyenlere zılgıt ve alkışlarla destek verdi. Müzisyenler daha sonra engellemelere tepki olarak, ‘Şîrîn û xwe zimanê kurdî’ şarkısını söyledi. Kısa sürede onlarca kişi müzisyenlerin etrafında toplandı. Toplanan kalabalık video ve fotoğraflar çekmesinin ardından müzisyenler ara verdi. Ara verilmesi sırasında yine çok sayıda kişi tarafından alkışlandı.