Musul operasyonunda özel taburu bulunan Şebek Kürtleri’de yer alıyor.

Musul'a bağlı onlarca Şebek köyü ve kasabası IŞİD'in elinde bulunuyor.

Şebek Kürtleri Musul Meclisi Başkanı Razi Behcet, IŞİD'in Şii Şebek Kürtlerine yaptığı zulümleri anlattı.

Irak ve Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşayan Şebek Kürtleri IŞİD'den çok çekmiş.

IŞİD onları tutuklamış, sürgün etmiş ve evlerini ateşe vermiş. Musul operasyonun başlamasından bu yana 6 bin Şebek, kentin doğusundaki mahalle ve köylerden IŞİD nedeniyle kaçtı. Kaçan Kürtler Musul-Erbil yolu üzerindeki Hazır Mülteci kampına yerleştiriliyor.

'IRAK'TA 750 BİN ŞEBEK KÜRDÜ VAR'

Şebek Kürtleri Musul Meclisi Başkanı Razi Behcet, Şebek Kürtlerinin sayısının Irak ve IKBY'de çok olduğunu belirterek, " Irak ve Kürdistan genelinde 750 bin Şebek Kürdü var. Hem Şii Şebek vardır hem de Sünni Şebek var. Duhok, Süleymaniye, Sincar, Erbil, Bağdat ve Musul'da da çoklar. En çok Musul'dalar. Musul'un doğusundaki köyler ve mahallelerde yaşayanların çoğu Şebek Kürdü'dür. Musul'un doğusu ve Duhok bölgesinde 85 Şebek köyü var. Musul'un doğusundaki Arpaci, Ğulantepe, Şehnazen, Gorcelil mahalleleri, Bazdava, Faziliye, Ğursebat köyleri ile Hemdaniye, Bartilla ve Başika kasabalarında çok fazla Şebek var" dedi.

'Şİİ KÜRT ŞEBEKLERİN EVLERİ ATEŞE VERİLDİ'

"IŞİD Musul'a girmeden önce Şebekler Musul merkezde ve çevresinde de çok vardı ancak IŞİD'in kente girmesiyle Şebeklerin büyük bir kısmı Musul'dan kaçtı" diyen Behcet, şöyle devam etti:

" Kaçan Şebekler Bağdat ve Erbil'e sığındı. Erbil'e kaçan Şebeklerin büyük bir kısmı Ankawa bölgesine yerleşti. Musul'da kaçamayan Şebekler kaldı çünkü evlerini ve araçlarını terk edemediler. Şii Şebekler Sünni olmadıkları için IŞİD'den daha fazla baskı gördü. IŞİD çoğu Şii Kürt Şebek'in evini ateşe verdi. Şebekler IŞİD'den çok çekti. Çok baskı ve zulüm çok gördüler. Binlerce Şebek IŞİD saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Irak ordusunda ve Peşmerge güçlerinde Şebeklerin özel taburu da var. Bu taburlar şimdi Musul operasyonunda yer alıyor. Peşmerge güçlerinde Şebekler daha çok bulunuyor" dedi.

Şebekler, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosunda temsil ediliyor. Parlamentoda Şebekler için kota uygulanıyor. Nazım Selman, Hunek Kedu ve Muhemed Selim Şebek Kürtlerini temsil eden milletvekilleri.

(Kaynak: Sputnik)