İstanbul Milletvekili ve DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 2017 yılında yapılan Başkanlık referandumunu desteklemenin hayattaki en büyük hatalarından biri olduğunu söyledi. 

Karantina günlerinden AKP’de siyaset yaptığı sürece, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’la ilişkisinden reform açıklamalarına kadar birçok konuda Kısa Dalga’dan Beril Eski’nin sorularını yanıtladı.  Söyleşide öne çıkan başlıklar şöyle:

'BELKİ ARZU ETTİĞİMİZİ ELDE EDEMİYORDUK'  

Yeneroğlu, kendisi gibi Almanya’ya göçen bir ailenin çocukları olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Covid aşısı bulmasıyla ilgili hislerini şöyle dile getirdi:

“Yakınen takip ediyorum, memnun oldum. Oradaki insanlar adına da böyle başarı öykülerinin çok değerli olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle azınlık olarak yaşadığınız ortamlarda bu gibi başarı hikayelerinin özgüveni artırdığını biliyoruz. Benim babam da Köln fabrikasında çalışıyordu. Uğur Bey’in de babası Köln fabrikasında aynı dönemde çalışan birisiydi. Gittiği lisede de en başarılı olan öğrencilerden birisiymiş ve hatta ilk orada liseyi başarıyla bitiren Türk öğrenciymiş.”

“Ben bugün Türkiye’de ortaya koyduğum eleştirilerin 10 mislini Almanya’da yapıyordum. Şımarık bir azınlıktık. Belki arzu ettiğimizi elde edemiyorduk. Almanya da çok ciddi manada kurumsal ayrımcılığın, ırkçılığın olduğu bir ülke. Ama Türkiye’yle de mukayese edilemeyecek derecede demokratik bir ülke. Bu arkadaşlarımız da bu ortamdan istifade ederek zaten kendilerini geliştirebilmişler. Uğur Bey mesela şu anda, Türkiye’den göç etmeseydi Uğur Bey’in babası ve zannedersem İskenderunlu bir aileydi, İskenderun’da yetişmiş olsaydı, bugün geldiği noktaya gelme imkanı olabilecek miydi?”

‘MİLLETVEKİLLERİ ELAMAN KABUL EDİLİYOR'

AKP’de milletvekilliği sürecini de değerlendiren Yeneroğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’de milletvekili olunca, sistem demokratik bir kültür üzerine bina edilmeyince, amir-memur mantığıyla, ezen-ezilen mantalitesiyle yürütülünce, zaten milletvekili olduktan sonra eleman pozisyonunda oluyorsunuz. Çok argo bir tabir oldu ama. Türkiye’de siyasi kültür bu şekilde. Sivil toplumdayken iletişimimiz eleştirel bir iletişimdi. Doğru bildiğimiz şeyleri rahatlıkla söylüyorduk kendisi de bu konuları göz ardı etmiyordu, en azından öyle bir görüntüyle karşı karşıyaydık. Fakat milletvekili olduktan sonra milletvekillerini genelde asker kabul ediyorlarmış, eleman kabul ediyorlarmış. Yani herhalde kişiliğinizi kapının önünde bırakıp o şekilde sürece, partiye, artık o mekanizmanın içerisinde kabul ediyorlarmış. Bunu süreç içerisinde gördüm.

“Bir gün, hiç unutmuyorum, yine uçakta böyle baş başa konuşuyoruz ben de meseleleri kendisine anlatıyorum. Bana dedi ki, böyle gayet saygın bir ortamdı, dedi ki, Mustafa dedi, yani bunları söylüyorsun ama, cumhurbaşkanıyla konuştuğunu unutma dedi. Ben şaşırmıştım, yani ne demek istiyor diye. Ama süreç içerisinde daha net bir biçimde gördüm ki burada siyaset insanı maalesef temel değerlerinden, vicdanından, o vicdanın kendisine tembihlediği iradeden uzaklaştırabiliyor.

‘ERDOĞAN KİŞİLİĞİMİ EZEMEYECEĞİNİ GÖRDÜ' 

Yeneroğlu, istifa sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aralarında duygusal bir diyalog geçtiğini belirtti ve şunları ifade etti:

“Kendisi kendince gerekçesini ortaya koydu. Fakat kabul edilebilecek bir gerekçe değildi benim açımdan. Çünkü ülkenin felakete doğru gittiğini ve bunun sebebinin kendisi olduğuna inanıyordum ve her ortamda da bunu dile getiriyordum. Benim bu konuda samimiyetim noktasında en ufak bir şüphesi yoktu aslında. En temel problemi de belki buydu. Yani benim kişiliğimi ezemeyeceğini gördü. Benim için kişiler değil değerler üstün ve bu değerlerin yaşanmadığı bir ortamda bulunup da suç ortağı olamam.”

BÜLENT ARINÇ'IN ÖZGÜL AĞIRLIĞINI MHP ÜSTLENDİ'  

Yeneroğlu, hükümetin reform açıklamalarını ve sonrasında yaşananlarıysa şöyle değerlendirdi:

“Arkadaşlar arasında konuşurken diyorum ki. Siyasi tarihimizin en kısa reformu oldu herhalde. Çünkü küçük ortak özgül ağırlığıyla yani Bülent Arınç’ın yerine koyduğu, eskiden Bülent Arınç, biliyorsunuz, parti içerisinde özgül ağırlığının olduğunu ifade ediyordu. Bugün Bülent Arınç’ın özgül ağırlığının olmadığını, özgül ağırlığını MHP’nin üstlendiğini, dolayısıyla küçük ortak da müsaade etmediği için reforma, bu reform başarısız oldu.”‘

‘BAŞKANLIK REFERANDUMUNU DESTEKLEMEK HAYATIMIN EN BÜYÜK HATALARINDAN BİRİ'  

Yeneroğlu, 2017 yılında yapılan Başkanlık referandumunu desteklemenin hayattaki en büyük hatalarından biri olduğunu söyledi, ve şöyle devam etti:

“Hayatımın en büyük hatalarından birisi. Nasıl olabildi? Tabii bunun üzerinde durmak lazım. Şimdi 2016’nın darbe teşebbüsü sonrası, biz o aylarda parlamentoya her geldiğimizde gerçekten çok duygusal anlar yaşıyorduk çünkü şöyle düşüneceksiniz, 15 Temmuz gecesi, gece saat 1:00 civarında, artık belki de ümit kesilmiş, parlamentoda silah dağıtılan, helikopterlerin inmeye çalıştığı, makinalı tüfeklerin ortalığı taradığı ve ortam içerisinde de artık herkese bir silah verilecek noktaya geldiğimiz, herkes kendisini savunsun pozisyonuna geldiğimiz, sonun göründüğü, ailemizle de helalleştiğimiz bir psikolojiyi göz ardı edemezsiniz bu meseleleri değerlendirdiğinizde. Bu ortam içerisinde biz bunları çok tartıştık. Bugün bunlarla ilgili çok daha net şeyler görebiliyoruz, ne kadar büyük bir hata içerisinde olduğumuzu görüyoruz.”

“Ama o dönem duygular, o psikolojik ortam, bizi birçok noktada daha farklı bir tartmaya yöneltmişti. O da nasıl? Mecliste mesela ben o gün itibariyle 1.5 yıllık bir milletvekiliyim, fakat birçok arkadaşımızla birlikte bu sistem değişikliğinin ciddi manada sorunlu olacağının bilincindeyiz. Hatta ve hatta, orada 30-40 arkadaşımız -Gelin birlikte hareket edelim, buna biz karşı çıkalım, karşı çıktığımız zaman zaten referanduma da gitmeyecek çünkü 340 oy gerekiyor parlamentoda, bunu sağlayalım- demiştik ama bizden çok çok daha kıdemli olan arkadaşlarımızı bu noktada ikna edemedik.”

‘İLKELER ÜZERİNDEN BİR İTTİFAK YAPILABİLİR' 

Yeneroğlu, DEVA Partisi’nin ittifaklara nasıl baktığını şöyle özetledi:

“Biz diğer siyasi partilerle birlikte ne yapabiliriz, bunun üzerinde duracağız. O da şudur, mevcut ittifak modellerinin üzerinde, şunu gözardı edemeyiz, önümüzdeki seçimlere cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle gireceğiz. Dolayısıyla bir yol haritasıyla girmek zorundayız. Bu yol haritası da bizim için şu anlama geliyor: iki yıllık bir takvim üzerinden ve burada bir dizi reformlar üzerinden mutabakata varmamız gerekiyor. Yani millet ittifakıymışsın cumhur ittifakıymışsın ötesinde, bir yol haritası üzerinde ilkeler ve o ilkelerin belirlediği somut uygulamalar üzerinde ittifak yapılabileceğini gerekirse düşünüyoruz.”