HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, iptal edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'yla (KPSS) ilgili Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a soru önergesi verdi.

Gergerlioğlu, Şentop’a, “İktidarınız derhal istifa ederek erken seçime gitmeyi düşünmekte midir?” sorusunu sordu.

Şentop ise bu sorudan rahatsız oldu.

TARTIŞMA KONUSU OLAN ÖNERGE

Gergerlioğlu'nun, Şentop'a yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KPSS'de yaşanan kopya soru iddiası üzerine çalışma başlatılması talimatını vererek şu açıklamayı yaptı:

'Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır.' ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün apar topar görevden alınması, Devlet Denetleme Kurumu’nun soruşturma başlatması iddiaların kabul edildiği anlamına mı gelmekte?

ÖSYM sınavlarını iktidarına yakın olduğu iddia edilen yayınevlerine direkt yaptırtmak gibi bir çalışmanız bulunmakta mı?

Bu kadar gencin hayalinin gölgelenmesi sebebiyle sorumluluk hissedip istifa edecek misiniz?

Devleti yönetmeye talip iktidarınız bildiğiniz en az iki KPSS’de usulsüzlükleri engellemiyor, bu sınavları yapmayı beceremiyorken nasıl adil bir şekilde devleti yönetmeye devam edecek?

İktidarınız derhal istifa ederek erken seçime gitmeyi düşünmekte midir?"

SORULARIN ÖNERGEDEN ÇIKARTILMASINI İSTEDİ

Mustafa Şentop ise önergeye kısa bir süre içerisinde yanıt verdi.

Şentop, soruların TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğunu söyleyerek, “Devleti yönetmeye talip iktidarınız bildiğiniz en az iki KPSS’de usulsüzlükleri engellemiyor, bu sınavları yapmayı beceremiyorken nasıl adil bir şekilde devleti yönetmeye devam edecektir? İktidarınız derhal istifa ederek erken seçime gitmeyi düşünmekte mi?” sorularının önergeden çıkartılmasını istedi.

Şentop bu soruların ‘kişisel görüş’ içerdiğini belirterek soruların önergeden çıkartılması durumunda önergenin işleme alınacağını söyledi.

'KİŞİSEL GÖRÜŞ YOK'

Gergerlioğlu ise Şentop'un önergeyi iade etmesine tepki göstererek, "Önergemizde kişisel görüş yok" dedi.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Gergerlioğlu şunları söyledi:

"KPSS sonrası yaşanan gelişmeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sorduk. 'Devleti yönetmeye talip iktidarınız en az iki KPSS'de usulsüzlükleri engelleyemiyorken nasıl adil bir şekilde devleti yönetecektir?' diye sorduk. Önergemiz 'kişisel görüştür' argümanıyla cevaplanmadı ve önerge bize teslim edildi. Bunu kabul etmiyoruz. Çünkü milyonlarca gencin rüyalarını süsleyen bir işe girme hayali konusunda çok büyük bir usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Bunun sonucunda ÖSYM Başkanı görevden alındı. KPSS'de yolsuzluk iddiaları yıllardır var ve iktidar yetkilileri bunu pişkinlikle karşılıyor. Biz KPSS'de ortaya çıkmış bu büyük yolsuzluk karşısında önergemizin geri çevrilmesini hayal kırıklığıyla karşılıyoruz. Meclis başkanı böyle bir argümanla önergeyi geri çevirmemeliydi. Bunu sormak en büyük hakkımız."

'HESABINI SORMAK GÖREVİMİZ'

"Sorduğumuz soru kişisel görüşümüz değil" diyen Gergerlioğlu şöyle devam etti:

"Var olan tabloyu sormuşuz. Büyük hak gasbı ortaya çıkmışken daha nasıl adil bir şekilde devleti yöneteceğinizi düşünüyorsunuz sorusunu sorduk. İktidar bu usulsüzlükleri reddetmiyor. Meclis'te mülakat bölümünde yapılan usulsüzlükleri sorduğumuzda da AK Parti sıralarından, 'Eski iktidar zamanlarında da böyle yapılıyordu. Eskiler kendi adamını işe alıyordu' sesleri yükseliyor. 'Biz yolsuzluk, usulsüzlük yapmıyoruz' demiyorlar, 'Siz de yapıyordunuz biz de yapıyoruz' anlamına gelen cümleler kullanıyorlar. Her şey ayan beyan ortada. Şu an sınavlardaki usulsüzlükler aslında buz dağının görünün kısmı, daha neler olduğu bilinmemekte. KPSS'de usulsüzlük yapılıyorsa o ülke hukuk devleti olamaz. Bunların hesabını sormak bizim görevimiz. Önergelerimize cevap vermemek, topu taca atmak halkın bilgi sahibi olmasına, bizim de milletvekilliği görevini yapmamıza engel olmak demektir."