Batman’ın Beşeri ilçesinde 18 Ağustos 2020’de İpek Er'in ölümüne neden olmakla yargılanan uzman Çavuş Musa Orhan'ın avukatları hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İpek Er’in ailesi ve avukatları, sanal medya paylaşım sitesi olan Twitter üzerinden sanık Musa Orhan’ın müdafiliğini yapan avukatların duruşma salonunda ve dışında aileye yönelik hakaretlerinden dolayı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Orhan’ın müdafiliğini yapan avukatların “mesleğini icra ettiği için” hedef gösterildiklerini ve toplumsal linçe maruz kaldıkları iddia edildiği belirtilen açıklamada, “Önemle belirtmek gerekir ki savunma hakkı kutsallığı tartışılmaz bir husustur. Savunma hakkı bir toplumda adaletin tesisi için gereken en önemli husustur. Savunma hakkına yapılan bireysel, toplumsal, kurumsal ve devletsel müdahaleler kabul edilemez ve hiçbir avukat müvekkili üzerinden hedef gösterilip kriminalize edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada avukatlık mesleğinin belli etik ilkeler çerçevesinde icra edilmesi gerektiği aksi taktirde içi boşaltılmış bir savunma hakkından bahsedilemeyeceği vurgulandı.

'İPEK ER'E, ANNESİNE, BABASINA, KARDEŞLERİNE HAKARET ETTİLER'

Açıklamada sanık avukatların bugüne kadar İpek Er ailesine hakaretlerine yer verildi. Açıklamada şunlara değinildi:

“Sanık müdafileri duruşma salonunda ve dışında sürekli olarak İpek Er’e, annesine, babasına, kardeşlerine hakaret etmişlerdir. Bölge halkına ağza alınmayacak sözler söylemiş, bölgedeki bütün genç kadınlara hakaretlerde bulunmuş, genç kızların para karşılığı satıldığını iddia etmiş, kendini sanığın abisi edasıyla tanıtıp onun yerine geçip ifade vermişlerdir. Ayrıca her seferinde müşteki vekillerine hakaretler etmiş, mahkeme heyetine karşı ‘dağdan gelen talimatla’ hakaret edip tarafsız ve bağımsız olmadıkları iddiasında bulunmuş, soruşturma aşamasında dosyadaki delilleri gazeteci kisvesi altındaki kişilere servis etmiş, toplumsal algı yaratmaya çalışmışlardır. Son olarak ise sosyal medyada cinsel saldırı dosyalarında hassasiyeti bulunan kişiler üzerinde baskı kurarak burayı ekonomik bir çıkar elde etmek için kullanma yoluna gidilmiştir.