DİYARBAKIR- Kürt aydın Musa Anter, 20 yıl önce JİTEM tetikçisi tarafından katledildiği yerde ailesi, dostları, basın çalışanları tarafından anıldı.

1992 yılında Diyarbakır’ın Seyrantepe semtinde JİTEM tetikçisi tarafından katledilen Kürt aydın Musa Anter’in anmasına BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ve ailesi, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Felaknaz Uca, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Emine Ayna ile Nursel Aydoğan, Barış Anneleri İnisiyatifi, Fırat Dağıtım, Özgür Gündem ile Azadiya Welat gazeteleri, Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Gün TV çalışanları, tutuklu gazetecilerin aileleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Musa Anter Anıtı önünde kısa bir konuşma yapan Gazeteci-Yazar Hakkı Boltan, Musa Anter mücadelesini sürdüreceklerini belirtirken, katledenleri kınadı.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Musa Anter’in katledilişinin üzerinden 20 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Ancak gerçeği katledemediler” dedi.

Kışanak, Musa Anter’i katledenlere seslenerek, “Apê Musa'yı 20 yıl önce katlederek elinize ne geçti? Neyi başardınız? Vicdanı olan herkes sizi mahkum etti. Dersinizi almadınız mı? Apê Musa'nın her yazısı sizin için bir derstir. Ölümü de öyle oldu. İnsanlık dersinden tek bir kelime bile öğrenemeyenler hala 90'lı yıllara dönmeye çalışıyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın medyaya "Sessiz kalın" talimatı verdiğini belirterek, "Sizin bu ölümcül sessizliğiniz ne işe yarayacak. Gerçeği değiştirecek misiniz? Savaşı görmezden gelen medya neye hizmet ettiğini biliyor mu? Sizin bu ölümcül sessizliğiniz Uludere'de olmasaydı, bu soruşturma bu noktaya gelir miydi? Bunun vebalini nasıl taşıyacaksınız" dedi.

Basına yönelik uygulamaların 90'lı yıllara benzeten Kışanak, 90'lı yıllarda medyanın andıç ile susturulmaya çalışıldığını bugün ise tutuklamalar ile susturulmaya çalışıldığını kaydetti. Tüm bu katliamlara rağmen gerçeğin gün gibi ortada olduğunu dile getiren Kışanak, "Özgür basın gerçeği ölümü pahasına yazmıştır. Dersim ve Ağrı katliamında özgür basın olmadığı için gerçekleri tam bilmiyoruz. Ancak bugün özgür basın sayesinde 90'lı yılları biliyoruz. Apê Musa'nın mirasının durdurulamaz artık" dedi.

Kışanak konuşmasına şöyle devam etti: "Özgür basın çalışanları halkına karşı görevlerini yerine getirecektir. Tutuklu gazetecilere sevgilerimi gönderiyorum. Onlar gerçekleri yazmak için tutsaklığı göze aldılar. Türkiye halkları için, Kürt halkı için barışa ve adalete ihtiyacı olan herkes için mücadele ediyorlar. Bu önü kesilemez bir mücadeledir. Bütün basın şehitlerini minnetle anıyorum"

Kışanak'ın konuşmasının ardından “Özgür basın susturulamaz”, “Şehid namirin” sloganlarıyla kitle Musa anter’in katledildiği yere yürüyerek karanfiller bıraktı. Burada yapılan saygı duruşunun ardından basın şehitlerinin fotoğrafları Musa Anter’in katledildiği yere bırakıldı. (Etha)