Her yıl 20 Eylül’de yapılan ancak Cizre’de yaşanan katliamdan dolayı ertelenen 23’üncü Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Van’da düzenlenen törenle sahiplerine verildi

Van  Ticaret ve Sanayi Odası’nda dün akşam düzenlenen törene Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, İMC TV Haber Koordinatörü Faruk Eren, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakkı Boltan, gazeteci Celal Başlangıç, Barış Bloku Sözcüsü Gençay Gürsoy ve Halkların Demokratik Partisi milletvekili Lezgin Botan da yer aldı.

HİÇBİR ZAMAN BASKILARA BOYUN EĞMEDİK’

Sinevizyon gösteriminden sonra törenin açılış konuşmasını yapan ÖGC Başkanı Hakkı Boltan, özgür basının hiçbir zaman baskılar karşında boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini söyledi.

Özgür basının her zaman gerçeklerin ortaya çıkmasına öncülük ettiğini vurgulayan Boltan, özgür basın üzerinde baskıların devam ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Özgür basın gerçekleri yansıttığı için sistem tarafından hep bir tehdit olarak görülmüştür. İmha ve inkar politikalarını açığa çıkaran özgür basın olmuştur. Basın emekçileri olarak Musa Anter'in mücadele ruhu ile Kürdistan'da yapılan operasyon, baskı ve katliamlara karşı durmaya devam etmeliyiz."

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, "Özgür basın susarsa mücadele veren işçinin de emekçinin de sesi kısılır. Özgür basın halkların vicdanıdır" dedi.

‘YA HEP BERABER YA HİÇ’

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da, Kürdistan'daki gazetecilerin daha fazla baskı altında olduğuna dikkat çekerek, "Alınlarına silah dayatılıyor. Bunun için kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya da hiç" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ödül plaketleri gazetecilere takdim edildi.

 “Meslektaşlarımızın, şehit gazeteci arkadaşlarımızın aileleri ve davet ettiğimiz tüm misafirlerimizin bizi anlayışla karşılayacaklarına inanıyoruz.”

Törende Evrensel Gazetesi Diyarbakır Muhabiri Hasan Akbaş’a Jüri Özel Ödülü verildi. Akbaş ödülünü, geçtiğimiz gün Van’da tutuklanan  DİHA ve JİNHA muhabirlerine adadı.

Kürtçe haber dalında; Dicle Haber Ajansı Muhabiri Gökhan Altay birincilik, Özgür Politika Gazetesi Muhabiri İbrahim Bulak ise ikincilik ödülü aldı. Nurşen Bütüşeba isimli lise öğrencisine ise teşvik ödülü verildi.

Türkçe haber dalında birincilik ödürülü DİHA muhabiri Nedim Türfent’e verildi. JINHA muhabiri Handan Tufan’a ise Gurbeteli Ersöz Kadın Haberciliği ödülü verildi. Karikatür dalında; Aşkın Ayarancıoğlu birincilik, jüri özel ödülünü Mahmut Ulusan aldı. Fotoğraf dalında; Ramazan Seykan birincilik, jüri özel ödülünü Welat Cin aldı. Görüntülü haber dalında; İMC muhabirleri Bekir Güneş ve Gökhan Çetin’e ödül verildi.

Ödüllerini alan gazeteciler yaptıkları kısa konuşmalarda, ödüllerini Cizre, Silopi, Yüksekova ve Nusaybin halkı başta olmak üzere direnen tüm haklara atfetti. Ödül töreni, ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri

Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri; 1993 yılında “Özgür Gündem”, 1994 yılında “Özgür Ülke”, 1995 yılında “Yeni Politika”, 1996 yılında “Demokrasi”, 1997 ve 1998 yıllarında “Ülkede Gündem”, 1999 yılında “Özgür Bakış”, 2000 yılında “2000’de Yeni Gündem”, 2001 ve 2002’de “Yedinci Gündem”, 2003’te “Yeniden Özgür Gündem” gazeteleri tarafından verilmişti.

2004, 2005 ve 2006’da “Ülkede Özgür Gündem”, 2007’de “Gündem”, 2008’de “Alternatif” ve “Azadiya Welat”, 2009’da “Günlük” ile “Azadiya Welat”, 2010- 2011- 2012 yılında ise “Özgür Gündem ve Azadiya Welat” gazeteleri tarafından ödüller verildi. Son iki yılda ise Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüller verilmeye devam ediyor.