Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin açılan dava, bugün Ankara Adliyesi 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmada mahkeme heyeti sanık Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına, sanık Savaş Gevrekçi'nin ise tutuklanma talebinin reddine karar verdi. Duruşma 21 Aralık 2015'e ertelendi.

JİNHA’da yer alan habere göre, duruşmaya  Musa Anter'in ailesi ve avukatları, sanıklardan eski korucubaşı Hamit Yıldırım ve avukatı ile sanık Savaş Gevrekçi'nin avukatı yer aldı. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın da izlediği duruşmada Musa Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, bu cinayetin münferit bir olay olmadığını, bir zihniyetin dışa vurumu olduğunu belirtti.

Davada bir arpa boyu yol alınamadığını kaydeden avukat Selim, "Güvenlik gerekçesiyle buraya geldik. Siz yargılamayı yapan üçüncü heyetsiniz. Diyarbakır'da baslayan yargı macerasında değişen bir şey yok. Hepimiz biliyoruz, münferit bir cinayet değil. O dönem bir sürü insanın ölümüne neden olan bir devlet politikasıdır. Bir zihniyetin dışa vurumudur Devlet aynı devlet. Musa Anter'in ölümüne neden olan güçler aynı refleksle maddi gerçekliği yok ediyor. Sanık Abdulkadir Aydar'ın ifadesi alınmadığı gerekçesiyle 3 yıldır tanık ifadeleri kabul edilmiyor" dedi.

Selim, Adalet Bakanlığı'nın, devletlerarası ilişkilerle sanığın ifadesini alamamasını bu yargılamada MİT ve jandarmanın yanında pozisyon aldığının göstergesi olduğunu belirtti.

Sanık Savaş Gevrekçi'nin avukatı ise yaptığı savunmada, Savaş Gevrekçi'nin o dönem tesadüfen Diyarbakır İstihbarat Şubesine atandığını ve Mahmut Yıldırım ile Musa Anter'i tanımadığını söylerken, Anter Ailesinin avukatı Oya Aydın da, sanık Savaş Gevrekçi'nin hem Silopi'de hem Diyarbakır'da hangi görevde bulunduğunun sorulmasını talep etti. Savaş Gevrekçi'nin avukatı tutuklama talebinin reddini talep ederken, sanık Hamit Yıldırım'ın avukatı ise tahliye talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına, sanık Savaş Gevrekçi'nin tutuklanma talebinin ise reddine karar verdi. Duruşma, 21 Aralık 2015'e ertelendi.

İDDİANAMEDE JİTEM YER ALIYOR

1992 yılında faili meçhul cinayetle katledilen Musa Anter'in dava iddianamesi Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede sanıkların "JİTEM adı altında oluşmuş; yasadışı yollarla birçok adam öldürme, adam kaçırma, PKK yandaşı olarak inandıkları kişiler aleyhine kendi çıkarlarına yönelik gasp eylemlerine giriştikleri" belirtiliyor.

Dosyasının zamanaşımına uğramasına 84 gün kala eski korucubaşı Hamit Yıldırım, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Abdülkadir Aygan ve emekli Albay Savaş Gevrekçi hakkında "taammüden adam öldürmek, halkı isyana teşvik ve birbiri aleyhine silahlandırarak mukateleye teşvik etmek" suçlarından yargılama başlatıldı.

'GÜVENLİK GEREKÇESİYLE'  DİYARBAKIR’DAN  ANKARA’YA  ALINDI

Ancak sanık avukatlarının başvurusu sonucu dosya "güvenlik" gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara'ya taşınarak JİTEM Ana Davası ile birleştirildi. Davada, sanık olarak yargılanan Korucubaşı Hamit Yıldırım, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, itirafçı Abdulkadir Aygan ve Albay Savaş Gevrekçi hakkında 20 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.