24 yıl önce Diyarbakır Seyrantepe'de katledilen Musa Anter, (Apê Musa) Özgür Gazetecileri Cemiyeti tarafından vurulduğu sokakta karanfillerle anıldı.

Anmaya, Anter'in oğlu Dicle Anter, DBP yöneticileri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, sivil toplum örgütü temsilcileri, Azadiya Welat, Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanları da katıldı.

Anmada, Anter'in fotoğraflarının yanı sıra farklı tarihlerde katledilen özgür basın çalışanlarının fotoğrafları da taşındı.

Fotoğraflar Anter’in vurulduğu yere bırakıldı.

APE MUSA’NIN MİRASINI YERİNE GETİRECEĞİZ

Anmada konuşan ÖGC Eş Başkanı Hakkı Boltan, Apê Musa’nın mirasını devralanların bugün mücadelenin zirvesinde olduğunu dile getirdi. Gazetecileri hedef alan uygulamaların sürdüğüne, hala gazetecilerin tutuklandığı ve katledildiğine dikkat çeken Boltan, “Apê Musa’ya sözümüzdür, onun mirasını yerine getireceğiz” dedi.

‘KALEMİN GÜCÜNE İNANAN BİR İNSANDI’

Kendisi de bir dönem Özgür Gündem'de gazetecilik yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, Apê Musa’yla çalışma şansı bulan bir kişi olduğunu söyledi.

Kışanak, “Apê Musa kalemin gücüne inanan bir insandı. Apê Musa, ‘Bizim kalemimiz onların tanklarından, toplarından daha güçlüdür’ derdi. Ve korkusuzca onu yaptı. 90’lı yılların karanlığına inat yazılarıyla Kürt halkının yanında oldu, ısrarla yazdı. Apê Musa yazdıklarıyla bize bıraktığı direniş mirasıdır. Bu mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız. Tüm zorluklara inat özgür basın büyük yalanın perdesini yırtarak gerçeğin sesini bize ulaştırıyor” diye konuştu.

DİCLE ANTER: GURUR DUYUYORUZ

Apê Musa’nın oğlu Dicle Anter, 24 yıl önce böylesi bir günde babasının katledildiğini dile getirdi. Apê Musa’nın gazetesi Özgür Gündem’e sahip çıktığı için Ayşe Düzkan’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin bugün duruşması olduğuna dikkat çeken Anter, böylesi bir ortamda bugünün çok önemli bir gün olduğunu ifade etti. Anter, Apê Musa’yla gurur duyduklarını sözlerine ekledi.

Anmaya katılanlar Apê Musa’nın vurulduğu yere karanfil bıraktı. Musa Anter, Mardin Nusaybin Stilîlê köyündeki mezarı başında da anılacak.

NE OLMUŞTU?

Musa Anter, 72 yaşındayken, 24 yıl önce bugün Diyarbakır'da öldürüldü.

JİTEM adına çalıştığı ileri sürülen Abdülkadir Aygan, “en büyük eylemimiz Musa Anter cinayetiydi” demişti. Musa Anter,

Türkiye İşçi Partisi üyesi, Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucularındandı.

24 Ocak 1993’te aracına bomba konularak öldürülen gazeteci Uğur Mumcu da Musa Anter için, “Kendi davasının inançlı, dirençli ve yürekli bir savaşçısıydı.

Aziz Nesin’in kendi yaşamını anlatırken yazdığı gibi Musa Anter de ‘gözyaşlarından kahkahalar süzen’ kişilikte bir insandı” diye anlatmıştı. 

JİTEM İTİRAFI

JİTEM adına çalıştığı ileri sürülen Abdülkadir Aygan, Musa Anter cinayeti için “en büyük eylemimizdi” demişti.

2005 yılında yazdığı kitapla Musa Anter cinayetini anlatan Aygan, PKK’den kaçarak 5 yıl cezaevinde geçirdiği süre sonunda, Cem Ersever'in girişimiyle JİTEM içinde çalışmalarda bulunduğunu açıklamıştı.

Aygan, cinayeti şöyle anlattı:

"Hamit, Musa Anter'in kaldığı otele gönderilerek, 'Hogir sizi bir evde bekliyor' diyerek otelden çıkarttı. Ben ve Hogir, Seyrantepe'de bekliyordum. Yeşil ve Mustafa Deniz, bizden biraz ileride bekliyordu. Hamit Musa Anter'i getirecekti, Hogir de öldürecekti. Ancak, bir süre sonra siren sesleri gelince aracımıza binerek JİTEM'e gittik. Bir süre sonra Hamit gelince, 'İş tamam' dedi. 'Neden yanımıza getirmedin' deyince, 'benden şüphelenince yolda indirdim 'öldürdüm' diye cevapladı.”

(Kaynak: DİHA)