Gazeteci-yazar Murat Yetkin, sosyal medyada başlatılan ‘Fosforlu Meral’ kampanyasına İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in tepkisine değindi. Akşener, grup toplantısında yaptığı konuşmada, bir dönem dava yoldaşlığı yaptığı MHP Genel Başakanı Devlet Bahçeli ve partili arkadaşları tarafından uğradığı cinsiyetçi hakaretleri ve haksızlıkları anlatmıştı. 

Yetkin'in, "MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi" başlığıyla yayımlanan yazısnın bir bölümü şöyle:  

Aslında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni Anayasa önerisi MHP, İYİ Parti lideri Meral Akşener aleyhine, toplumda tepki gören “Fosforlu Cevriye” kampanyası açmadan önce de fazla heyecan uyandırmamıştı. Hükümet medyasının zorunlu hareketlerden sorumlu köşe yazarı ve ekran yüzlerinin “12 Eylül Anayasası değişiyor” korosu pek yankı bulmamıştı.

YENİ ANAYASA ÖNÜNDE ÜÇ BÜYÜK ENGEL 

Zaten MHP’nin “Fosforlu” yanlışı ve taktik hatası öncesinde de yeni Anayasa yazımı önünde üç ciddi sorun vardı.

1- Sayısal sorun: AK Parti ile MHP’nin oyları, BBP’nin bir oyunu da sayarsak, yeni Anayasayı halk oylamasına götürmek için 22 milletvekiline daha ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de her zaman bir dönem daha milletvekili olmak, ya da başka kişisel çıkarlar için kolaylıkla saf değiştiren Meclis üyeleri bulunmuştur. Ama bu defa iş daha başlamadan deşifre olmuş durumda. O 22 vekil açığını kapatmak için AK Parti ve MHP siyasi etik açısından ciddi risk almak durumunda kalacak.

2- Siyasal sorun: Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli sayesinde kabul ettirdiği Cumhurbaşkanlık Hükümet Sistemini daha da merkezileştirmek istiyor. Bu durum zaten parlamentonun güçlendirilmesini isteyen muhalefet blokunu devre dışı bırakıyor ve Bahçeli’nin Erdoğan üzerindeki yaptırım gücünü artırıyor.

İşte bu noktada “Fosforlu” yanlışı acaba MHP’nin taktik hatası değil de olmazı gösterme amaçlı, kasti bir hamle olup olmadığı sorusu akla takılıyor.