Gazeteci-yazar Murat Yetkin, AK Parti ve MHP'nin kendi taslak çalışmalarını yaptığı anayasa değişikliğinin rafa kalktığını yazdı.

Yetkin, "Güvenilir kaynaklara göre, AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakının cumhurbaşkanlığı seçiminden önce anayasa değişikliğine gitme planları fiilen rafa kaldırılıyor. Gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gerekse MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeminde olan seçim yasası değişikliği ise TBMM’ye getirilmesi geciktikçe sallantıya giriyor" dedi.

Yetkin, seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürecek seçim yasasının ekim ayında Meclis'e getirileceği söylenmesine karşın bu konuda da henüz bir gelişme olmadığını hatırlattığı 'yetkinreport.com'daki köşesinde şu noktalara dikkat çekti.

 "Seçim, Erdoğan ve Bahçeli’nin defalarca söylediği gibi zamanında yapılacaksa 18 Haziran 2023’te yapılması gerekiyor. Anayasanın 67’inci maddesiyse 'Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz' diyor. Bunun anlamı, yine de erken seçim yapılamayacağı değil, ancak yapılırsa seçim yasası değişikliğinin uygulanamayacağı. Dolayısıyla iktidar eğer yeni bir seçim yasası çıkarıp uygulamak istiyorsa 18 Haziran’dan bir gün öncesinden bir yıl önce, yani 17 Haziran 2022’de yürürlüğe girmesi gerekiyor."

Bu noktada Anayasa Mahkemesi'ne başvuru ihtimalinin hesaba katılması gerektiğine dikkat çeken Yetkin "Eğer CHP Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yaparsa bu takvim fena halde şaşabilir. Özellikle MHP açısından önem taşıyan barajın yüzde 7’ye indirilmesi bakımından" diye yazdı.

Haberin tamamı burada.