2015 Genel Seçimlerinde LGBTİ haklarını görünür kılmayı hedefleyen ve “Okulda, işte, mecliste: LGBTİ’ler her yerde!” başlıklı bir kampanya başlatan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD LGBTİ) temsilcileri, kampanya hakkında bilgi vermek amacıyla siyasi partilerin kapılarını bir bir çalmaya başladılar.

İlk ziyaretlerini Halkların Demokrasi Partisi’ne yapan SPoD LGBTİ aktivistleri, HDP İstanbul İl Eşsözcüsü Ayşe Erdem’in ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı’na giderek Murat Karayalçın’la görüştüler.

2014 Yerel Seçimlerinde açık eşcinsel kimliğiyle CHP’den Beşiktaş Belediye Meclisi üyeliğine adaylığını koyan ve geçtiğimiz günlerde meclis üyeliğine atanan LGBTİ aktivisti Sedef Çakmak, Karayalçın’a kimliğini saklamadan siyasette yer almanın ne kadar güçlendirici olduğunu belirterek; “Sen yoksan hakların da yok şiarıyla yola çıkarak Mecliste LGBTİ kampanyasını organize ettik. LGBTİ olma halinin, saklanması, ayıplanması, tedavi edilmesi ve yok edilmesi gereken bir durum olmadığını her karar alıcının algılaması gerekir. LGBTİlere yönelik yasalar ve toplumda yer alan olumsuzluk halini giderebilmemiz için açık LGBTİ kimliklerimizle daha aktif bir şekilde siyasete katılmalıyız. Kimliklerini saklamadan siyasete atılan bireylerin varlıkları bile önyargıların hızlıca azalmasına sebep olur. Ancak bu sayede  toplumda, mecliste ve partilerde gerçek anlamıyla katılımcı demokrasinin yeşermesini sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosu’nda var olan LGBTİ Hakları İnter Grubu benzeri bir yapının TBMM’de de oluşturulmasını hedefleyen SPoD temsilcileri, ayrıca yeni yasama döneminde LGBTİ haklarını destekleyen CHP’li vekillerin, farklı partilerden vekillerle işbirliği yapmaya açık olmalarının önemine vurgu yaptı. Kampanya kapsamında CHP Milletvekili adaylarına “LGBTİ Hakları Sözleşmesi” imzalatmak istediklerini söyleyen temsilciler, İstanbul milletvekili adaylarıyla bir araya gelmek konusunda Karayalçın’dan destek istediler.

CHP içinde önemli sayıda vekilin imzasıyla sunulan LGBTİ Sorunları Araştırma Önergesi’nin çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Murat Karayalçın da LGBTİ haklarını destekleyen vekillerin sayıca artması gerektiğini dile getirdi.

Karayalçın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın açıkladığı, toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerini yerine getirmiş belediyelere verilecek ‘mor bayrak’ uygulamasının LGBTİ eşitliğini kapsayacak şekilde düzenlenmesinin iyi olacağını söyledi.

Karayalçın; “LGBT’leri destekleyen CHP’li milletvekillerinin yaptıkları konuşmaların bizlere de katkısı oluyor. LGBTİ dostlarımıza açıktan katkı veren vekillerin sayılarının artmasını diliyoruz” dedi.

LGBTİ’LERE YÖNELİK SİYASET OKULU     

2011 yılından bu yana LGBTİ’lerin hak ihlalleri üzerine çalışmalar yürüten SPoD LGBTİ’nin Siyasi Temsil Koordinatörü Sezen Yalçın ise, Mecliste LGBTİ kampanyası hakkında Karayalçın’a bilgi verdi, eşit yurttaşlar olarak tanınmayan, yaşama, çalışma, barınma, sağlık ve eğitim gibi en temel hakları yok sayılan LGBTİ’lerin yıllardır süren hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesini siyasi temsil ve katılım yoluyla güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sosyal politika perspektifinden LGBTİ’lerin eşit yurttaşlığı, temel haklarının sağlanması ve ayrımcılıkla mücadele konusunda çalışmalar yürüttüklerini aktaran Yalçın, siyasi savunuculuğun hak mücadelelerinin hayata geçirilmesi bakımından önemine vurgu yaptı.

2012 yılından beri aktivistler, siyasetçiler ve akademisyenlerin katkılarıyla LGBTİ’lere yönelik Siyaset Okulu düzenlediklerini açıklayan Yalçın, bütün partilere aynı mesafede olduklarını kampanyanın partilerden bağımsız bir şekilde yürütüleceğini söyledi.