Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, son seçim anketlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Seçmenin oy tercihinde ekonomideki gelişmelere bakmadığını, önemli oranda somut projelere ve dünyadaki saygınlığa da dikkat ettiğini söyleyen Gezici, "altılı masada bir belirsizliğin hakim olduğunu ve bu belirsizliğin Cumhur İttifakı’nın oy oranlarını artırdığını" ifade etti.

'SEÇMENİN ENDİŞELERİNİ YOK SAYMAMAK GEREKİR'

Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programına katılan, Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, yaklaşan seçimlerde anketlere yansıyan oy oranları ve seçmenin oy verirken sahip olduğu motivasyon ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Mevcut kazanımlarını kaybetmekten korkan bir seçmen olduğunu" ifade eden Gezici, seçmenin duygusal endişelerini yok saymamak gerektiğini belirtti.

'ALTILI MASA'NIN BUNU GÖRÜYOR OLMASI LAZIM'

Dış politikada yakalanan ivmeye dikkat çeken Gezici, AK Parti’nin oy oranlarının yükselişte olduğunu söyledi:

"AK Parti’de ciddi bir yükseliş var. Millet İttifakı’nda büyük bir belirsizlik var, bu belirsizliğin de iktidar için yakıta döndüğünü görüyoruz. Seçmen somut olarak bir şeyler görmek istiyor. Bu kadar büyük bir ekonomik sıkıntıda kulak kabartmış, daha doğrusu altılı masaya odaklanmış bir seçmen var. Bu seçmen aradığını bulamıyor. O yüzden Doğu Akdeniz’deki gaz çalışmaları, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iki farklı devlet kavramı, NATO’da olan süreç, İsveç ve Finlandiya ülkelerine gösterilen tepki ve onların biraz çeki düzen vermesine sebebiyet vermesi, Rusya-Ukrayna krizindeki ara buluculuk ve aynı zamanda BM’deki tahıl krizi; bunlar dünyadaki saygınlığımızı artıran söylemler. Seçmen bu konuda Cumhur İttifakı’nı vatansever olarak görmektedir. Altılı masanın bunları görüyor olması lazım. Sadece ekonomik vaatler yeterli değil."

'SEÇMENİN GEÇMİŞ HAFIZASI VAR, 20-40 YIL ÖNCESİNE BAKIYOR'

"Türk seçmeninin geçmiş hafızası vardır. 20-40 yıl öncesine bakarak değerlendiriyor" diyen Gezici, "Mevcut kazanımlarını kaybetmekten korkan bir seçmen var, onların duygusal endişelerini yok sayamazsınız. O yüzden Türk halkı sadece ekonomiye karar verir diyemeyiz. Türk halkı milliyetçiliğe, hak ve hukuka, özgürlüğe ve dünyadaki saygınlığa da önem vermektedir. O yüzden önümüzdeki süreçte Millet İttifakı’nın işi daha da zor olacaktır. Aranan oranlar kurtarmayabilir" ifadelerini kullandı.

'TOGG'LA İLGİLİ ELEŞTİRİLER ALTILI MASA'NIN YANLIŞLARINDAN BİRİ'

"Sosyal Konut Projesi"ne gelen 8 milyon başvuruyu iktidara olan güvenin bir göstergesi olarak değerlendiren Murat Gezici, muhalefetten TOGG'a gelen eleştirileri de altılı masanın yaptığı bir yanlış olarak nitelendirdi.

Gezici, konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cumhur İttifakı'na baktığımız zaman daha somut projelerin olduğunu görüyoruz. Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un sosyal konutlar ile ilgili açılımında 8 milyon yurttaş güven duydu ve başvuru yaptı. Bakın bu güven oranı. Güvenmeyebilirdi, 1 milyon başvuru gelebilirdi.

Bu iktidara olan güveni gösteriyor, Murat Kurum’a olan, bakanlığa olan güveni gösteriyor. İktidarın halen ‘yapsa yapsa iktidar yapar’ söylemiyle seçmeni kendisine sürüklediğini bilimsel olarak net görüyoruz. Bunu Millet İttifakı’nın da görmesi gerekiyor. 250-300 bin istihdam da oluşturacağını söylüyor. Bunlar heyecan yaratıyor ve somut bir proje olarak görülüyor.

TOGG'la ilgili eleştiri yapılması da altılı masanın yaptığı yanlışlardan bir tanesi. Somut olarak arabayı görüyor, devasa bir fabrikayı görüyor. Seçmen bunu görüyor ve yapılan bir şeyler var diyerek destek veriyor. Somut bir proje olarak görüyor ve Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’de bunu açıklıyor olması Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve çizgisinde milli iradeyle yapıldığını ifade etmesi seçmende heyecan yaratıyor. Bunu görmek gerekiyor. Bunu göremezseniz siyasette de çakılı bir yola girmişe benzersiniz. 6’lı masanın belirsizliği iktidar için bir yakıt olmuştur.”

'SEÇMEN ALTILI MASA'YI KILIÇDAROĞLU'NUN AYAKTA TUTTUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "altılı masayı bir arada tuttuğu" yönünde anket sonuçları paylaşan Murat Gezici, şunları söyledi:

"Kemal Bey seçmeni çok iyi bir şekilde mobilize etti. Kemal Bey sadece kendi partisinde değil; Saadet Partisi’nde de, HDP tabanında da, İYİ Parti’de de, Demokrat Parti’de de, DEVA ve Gelecek Partisi'nde de güven oylamasında ortalama oranlarının oldukça yüksek oranda olduğunu görüyoruz. İYİ Parti tabanının yüzde 94’ü Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğine destek veriyor.

DEVA, Gelecek, Saadet partileri gibi Türk-İslam sentezli bu partilerin de tabanlarının yüzde 80’lik bir kitlenin desteğini aldığını görüyoruz. Bu yüzden farklı kesimlerden destek aldığını ve seçmeni sandığa götüreceğini görüyoruz. Bu ittifakı bir arada kim tutuyor diye sorduğumuz zaman; Millet İttifakı’na oy verenlerin yaklaşık yüzde 89 oranında Sayın Kılıçdaroğlu dediğini görüyoruz. Sizce bu ittifakı seçim sonrasında kim bir arada tutabilir diye sorduğumuzda da seçmenin yüzde 78’i Kemal Kılıçdaroğlu dediği görülüyor."

'KILIÇDAROĞLU YARININ TÜRKİYE'SİNİ ANLATARAK POPÜLARİTESİNİ ARTIRIYOR'

Seçmenin Türkiye’nin gelecekte hangi konumda olacağını merak ettiğini kaydeden Gezici, Kemal Kılıçdaroğlu’nun "yarının Türkiye’sini anlatarak popülaritesini artırdığını" yorumunu yaptı.

Gezici, "Seçmen seçim sonrasını da düşünüyor. Kemal Bey örneğin Amerika’da global teknolojiyi nasıl ülkeme getirebilirime bakıyor, İngiltere’de global finans merkezini nasıl Türkiye’ye getirebilirime bakıyor, aynı zamanda Almanya’da üretim teknolojisini nasıl ülkeme getirebilirimi üç farklı başlıkta ele alıp, iktidara geldiğimde nasıl çözüm üreteceğinin hazırlığını yapıyor. Yani iktidar hazırlığını yapıyor. Muhalefette bir siyasi parti genel başkanının bunu yapıyor olması 40 yaş altı seçmende bir heyecan yaratıyor. Kulak kabartmış dinleyen bir seçmen var muhalefeti ne diyecekler ne yapacaklar diye. Yarının Türkiye’sini merak eden bir seçmen var. Bu yüzden yarının Türkiye’sini nasıl olacağını anlatan Kılıçdaroğlu popülaritesini artırıyor" dedi.

'DOĞU KARADENİZ'DE İMAMOĞLU EN CİDDİ OYU ALAN TEK SİYASETÇİ'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu potansiyel bir Cumhurbaşkanı adayı olarak gördüğünü dile getiren Gezici, "Ben hâlâ Ekrem İmamoğlu’nun hala potansiyel bir Cumhurbaşkanı adayı olabileceğini düşünüyorum. İki bölge seçimin kaderini belirleyecek; Güneydoğu ve Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz. Doğu Karadeniz’de CHP’nin ya da altılı masanın adayı olabilme ihtimali geçen tüm adaylar içerisinde Ekrem İmamoğlu en ciddi oy alabilen tek siyasetçidir. HDP seçmenini mobilize edebilir. HDP, sandığa gitmeyin dediği zaman seçmeninin yüzde 64’ü sandığa gitmeyebilir. Ama Ekrem İmamoğlu aday olduğunda HDP seçmeni bu çağırıya tepki göstererek gidip Ekrem İmamoğlu’na oy verebilir. HDP’nin üst kadrosu Ekrem İmamoğlu’na oy vermeyin dese de seçmen verebilir” dedi.