Kürt sorunu yoktur, PKK sorunu vardır' tezinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Murat Belge'den canlı yayında cesur sözler...

TV Net ekranlarında Hilal Kaplan'ın sorularını yanıtlayan Taraf yazarı Murat Belge çarpıcı yorumlarıyla dikkat çekti. Kürt sorununda yükselen şiddet dalgasını masaya yatıran Belge hem hükümete yönelttiği eleştiriler hem de Kürt siyasetine hak veren yorumlarıyla Kaplan'ı şaşırttı.

Belge, 'Kürt sorunu yoktur, PKK sorunu vardır' tezinin gerçeği yansıtmadığını ve sonuç almasının mümkün olmadığını söylerken, Kürtlerin, 'ordudan yana olanlarla değil, dağdaki Kürtlerle birlikte yaşamak isterim' anlayışında olduklarını anlattı.

Hükümetin Kürtlerin toplum ve birey olarak içinde bulundukları gerçekliğin psikolojisini anlamadığını söyleyen Belge 'bu yöntemlere sonuç almaları imkansız' dedi.

Hilal Kaplan: Kürt sorunu ayrı PKK sorunu ayrı diye bir tez de var. Ona ne diyorsunuz?

Murat Belge: İşte bu yanlış bir teşhis.

Hilal Kaplan: Neden?

Murat Belge: Sadece akli bir yakınlık, sahip çıkma meselesi değil. O da var tabii, olacak da. Ama sadece o değil. Fiilen akraba bu insanlar. Dağdaki adam benim ağabeyim, komşumun ağabeyi. Bunu nasıl ayıracaksın? Birileri doğru-yanlış Kürt halkının kurtuluşu için dağa çıkmış çarpışıyor. Farz edelim ki o fikirde değilim. Bu yollarla bir hak kazanılmaz diye düşünüyor bile olsam dağa çıkan için 'aptal eşşek' diyemem ki. Biliyorum ki bu adam iyi niyetlerle gitti oraya. Para için falan gitmedi. Hayatını da tehlikeye koydu ve biz hepimiz rahat edelim diye gitti oraya. Tabi ki ben o çocuğa sahip çıkacağım. Bu benim de ahlaki düzeyimi gösterir. Kendi uğruna bunları yapan adamı gözden çıkarıp 'beyim, paşam, generalim, bırak o adamı ben senin yanındayım' diyen  adamla beraber yaşamak istemem ki ben. Diğer adamla birlikte yaşamak isterim.

HİLAL KAPLAN'IN KANDİL MUHİPLERİ LİSTESİNE YENİ ADAY

Belge'nin yorumları karşısında polemiğe girmekten kaçınan Kaplan son günlerde bir başka polemikle gündeme gelmişti. Nuray Mert ve Ece Temelkuran'ı PKK yandaşı olmakla suçlayan dizi yazılar kaleme alan Hilal Kaplan, Belge'nin yorumlarından sonra 'Kandil muhipleri' listesine Murat Belge'yi de eklerse şaşırmayın.

Gazeteciler.com