Tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesi yapılan saldırı nedeniyle vasiyet ettiği Ankara İncek mezarlığına defnedilmedi. Saldırı sırasında "Burası Ermeni mezarlığı değil" söyleminde bulunuldu.

İstanbul’da yaşayan bir Ermeni olan HDP'nin MYK Üyesi Murad Mıhçı, Anadolu'nun her köşesinde kefensiz yatan Ermeniler olduğunu söyleyerek, "1915'ten bu yana Anadolu'nun birçok mezarlığında adı sanı belli olmayan Ermenilerin yattığını biliyoruz" dedi.

ETHA'ya konuşan Murad Mıhçı, Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırının, tüm ötekilere yönelik bir nefret saldırısı olduğuna dikkat çekti. Nefret saldırısının, Ermeni, Alevi, Kürt halklarına yönelik sistemin genel bakış açısının yansıması olduğunu belirten Mıhçı, yakın zamanda yaşanan mezar saldırılarını hatırlattı.

'ÖTEKİLERİN TOPRAĞIN ALTINA GÖMÜLMEME RİSKİ VAR'

HDP MYK Üyesi Mıhçı şöyle devam etti: "Van Edremit'te Ermeni mezarının talanı, yine bizzat kendimin şahit olduğu Ankara Sincan'da Ermeni mezarlığının talanı. Hrant Dink'in bir sözü var 'biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Bu toprakları alıp gitmek için değil. Bu toprakların gelip dibine gömülmek için'. İşte Mezopotamya halklarının toprağın altına dahi gömülmeme riski olduğunu biliyoruz. Bu nefret söylemi haline dönüştü. Toplumuzda, aydın insanlarda tedirginlik hali oluşturuyor. Üzgünüz tabii ki, ama yılmayacağız. Bu zihniyet sistemin yarattığı politik alt yapı olduğunu hepimiz biliyoruz. 6-7 Eylül 1955'in kalıntılarıdır bunlar. Bir kaç gün önce anmalar yaptık, sohbetler yaptık, yazılar yazdık. Orada yaşanmış şeylerin bir göstergesi bunlar."

'OLAYI KAPATMA PEŞİNDELER'

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın saldırıyı kınama sözlerini ise Mıhçı, "İnsanların vicdani tepkilerine ilişkin bir yanıttır. Saldırının planlı olduğu çok net. Devlet güçleri en küçük bir eyleme duyum alıp geliyor. Gruba müdahale edilmemesi, mezarlığı dahi korumamaları da zihniyetin göstergesi. Valiliğin açıklaması var. Küçük çaplı bir olay gibi gösteriyor. Olayı kapatma çabalarındalar her zamanki gibi" şeklinde değerlendirdi.