Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri’nin “çevre düzenlemesi” adı altında yapılaşmaya açılmak istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Kadıköy Rıhtım’da yaptığı basın açıklaması ile projenin iptal edilmesini istedi. “Munzur’a dokunma”, “Munzur Gözelerindeki talana hayır” pankarlarının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı okuyan DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Güntaş, “Gerek Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve gerekse de 728 sayılı İlke Kararı uyarınca 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsüne sahip Munzur Gözeleri'nde bitki örtüsü, topografya, Siluet etkisini bozabilecek hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiği halde İhalesi yapılan "Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi” ile 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içinde ve korunma alanında çeşitli yapı üniteleri inşa edilmesi öngörülmektedir” dedi.

‘YAPTIRMAYACAĞIZ’

Munzur Gözelerinin Munzur Nehri'nin kaynağı olduğunu dile getiren Güntaş, “Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi” İhalesi yapılmadan önce 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10. Maddesi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğince ÇED sureci işletilmesi ve projenin çevresel etkilerinin analiz edilmesi gerekirken ilgili suç işlenmiştir” diye konuştu.

ADANA

Adana Dersimliler Derneği de, Munzur Gözeleri'ne yapılmak istenen Peyzaj Projesi'nin iptal edilmesi için Heykelli Park'ta basın açıklaması yaptı. Açıklamaya DAD, HDP, ESP, İHD, Halkevi ve çok sayıda kişi katıldı. Munzur Gözelerinin Alevilerin kutsal ziyaretgahı olduğuna dikkati çeken Adana Dersimliler Derneği Başkan Yardımcısı Ali Narin, projenin hukuka aykırı olduğu söyledi. Narin, "Bilimsel raporların hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir. Gözeler, ziyaret alanımızdır. İnancımıza tahammülü olmayanlar orayı düzenleyemez. Halkın, kanaat önderlerinin, ekoloji hareketlerinin, demokratik kitle örgütlerinin görüşleri, rızalığı alınmadan Munzur Gözeleri'ne yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz" dedi.

MERSİN

Mersin Dersimliler Derneği ise, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Munzur Gözeleri'ne yapılmak istenen Peyzaj Projesi'nin iptal edilmesini istedi. Açıklamaya çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi destek verirken, açıklamayı Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut yaptı. Projenin hukuka aykırı olup, kutsallarına saldırı yapıldığını aktaran Tanrıkut, projeden vazgeçilmesini istedi. Projenin bir yıkım projesi olarak niteleyen Tanrıkut, bu projeye izin vermeyip, mücadele edeceklerini kaydetti.

Kaynak: Artıgerçek, MA