Dersim Ovacık'ta bulunan Alevilerin kutsal yeri ve ibadetlerinin gerçekleştirdiği Munzur Gözeleri’nin yapılaşmasına tepki gösteren Ziyaret köyü halkı, “Gerekirse kepçelerin önüne yatarız” dedi.

Sahip olduğu doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan ve yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Dersim’in Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Gözeleri için valiliğin aldığı yapılaşma kararı yurttaşların tepkisine neden oldu. Ziyaret köyü halkı, gözelerin yapılaşmaya açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.  
 
‘DOKUNMASINLAR MUNZURUMUZA’

Ayşe Sürme'nin Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Gözelerin inanç yerleri olduğunu ifade eden Ziyaret köyü sakinlerinden Fatma Aydoğdu, ziyaretgâhlarının doğal kalmasını istediklerini kaydetti.  Kepçelerin ziyaretgahlarını yıkmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Adoğdu, “Biz dedeleriyle gördük, dokunmasınlar Munzurumuza. Buralara kepçe vurduramayız. Böyle kalmasını istiyoruz. İnançla, itikatla gelirdik. Ziyaretimize dokundurtmayacağız” dedi.
 
‘TURİZİM DEĞİL İNANÇ YERİ’

Su kaynaklarına kepçe vururlarsa her şeyin yok olacağını dile getiren Hacer Çelik, 5 yıl önce köye yerleştiğini dile getirdi. Buranın annesinin memleketi olduğunu belirten Çelik, “Biz buralara kepçe vurdurmayız. Direneceğiz, sonuna kadar. Burası bizim ibadet yerimiz.  Her hafta gelip lokmalarımızla geliyoruz, niyazlaşıyoruz. Buraya gelenlerin çöplerini biz topluyoruz. Burası turizm değil, inanç yerimizdir. Buraya dokunmalarını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

‘KEPÇENİN ÖNÜNE YATARIZ’

Yetkililerden hiçbir şey istemediklerini, tek isteklerinin yıkımın gerçekleşmemesi olduğunu vurgulayan Hatice Çelik ise şu ana kadar gözelere yatırım yapılmadığını dile getirdi. “Birden ne oldu da projeler koydular ortaya” diye soran Çelik, “Burası bizim kutsal meskenimiz. Dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Gerekirse kepçelerin önüne yatarız. Gece gündüz buradan hiç kalkmayız. Kepçe de bizi ezsin geçsin. Doğma büyüme buralıyız. Niyazlarımızı buraya getirir, çıralarımızı yakarız, Hawtemalda, Xızır ayında hep buraya geliriz” dedi.

NE KEPÇE NE KAZMA 

Her gün gözelerde her hangi bir zarara karşı bir araya gelen köylüler de “Buraya ne kepçe koydururuz, ne kazma vurdururuz. Yaşlılarımız ayakkabılarını metrelerce ötede çıkarıp sürünerek gelirdi. Biz kurban lokmamızı, kömbelerimizi burada dağıtıyoruz. Biz bu projeye karşıyız” diyerek proje tepki gösterdi.