Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Radikal gazetesinden İsmail Saymaz ve serbest gazeteci Alper Turgut’un katılımı ile "Gazetecilik, İktidar ve İfade Özgürlüğü: 10 Yılın Bilançosu" panelini Eğitim-Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi’nde gerçekleştirdi.

Panel öncesinde Marmara İletişim öğrencileri paneli üniversitede gerçekleştirmek istediklerini ve bunun için fakülte yönetimine başvurduklarını; fakat panelin ‘bireysel başvuru’ nedeniyle onaylanmadığını, dile getirdiler.

SAYMAZ: KENDİ ÜNİVERSİTEMDE PANELE KATILAMIYORUM

Konuşmacılardan İsmail Saymaz Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam ettiğini ve bir öğrencisi olduğu halde kampusa alınmadığını, Hasan Celal Güzel’in panele katılabildiği üniversitesinde en azından çay içebilmek istediğini ifade etti.

Saymaz konuşmasında genel olarak polisin yurttaşlar üzerinde uyguladığı şiddete ve Türkiye’de devam etmekte olan Ergenekon Davası sürecine değindi. Saymaz Ahmet Şık ve Nedim Şener'in davalarına değinerek şöyle konuştu:

"İşkenceci geçmişi ile bilinen ve aslında çok daha karanlık bir geçmişi olan Hanefi Avcı ile meslektaşlarımızın, Ahmet’in ve Nedim’in aynı davada yargılanıyor oluşu utanç verici ve temeli olmayan bir durumdur ."

TURGUT: BASKI ORTAMI YENİ DEĞİL, AMA İLK KEZ BU KADAR SERT

Alper Turgut ise konuşmasında, "Türkiye’de yaşanan bu baskı ortamı yeni değil, hep vardı; fakat ilk kez bu kadar sert biçimde uygulanıyor" dedi.

Turgut konuşmasının devamında özellikle sektördeki sendikal sıkıntılara ve bir takım gazetecilerin iktidara göre konumlanmasına eleştiri getirirken, "Ben kaç yıldır gazetecilik yapıyorum ne evim ne arabam var. Kendine gazeteci diyen bazıları ise nasıl oluyorsa milyonlar içinde yüzüyor," dedi. (spotdergi)