Antalya ve İzmir'de yurttaşlar zamları mum ve gaz lambaları ile protesto etti.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla zamları protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada yurttaşlar, yanlarında getirdikleri mum ve gaz lambaları ile zamları protesto etti.

Açıklamada konuşan Mustafa Ayar, ülke tarihinin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birini yaşandığını ve tüm ürünlere gelen zamların emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdiğini söyledi.

Ayar devamla, "İktidarsa bu sesi duymak istemiyor, çünkü iktidarın safı halkın yanı değil yandaş müteahhitlerin ve sermaye sınıfının yanıdır. Buradan iktidar bir kere daha sesleniyoruz ekonomik krizi yok saymaktan ve bu krizin faturasını halkın sırtına yıkmaya çalışmaktan vazgeçin" dedi.

Ayar son olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

"Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir. Enerji dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır.

Krizde işini kaybeden, geliri azalan tüm kesimlere doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

Çalışma koşulları düzeltilmeli, emekçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda, güvenceli olarak çalışması için önlemler alınmalıdır.

Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.

Hayat tarzına müdahale aracına dönüşen özel tüketim vergileri kaldırılmalıdır.

Yandaş şirketlere yapılan dövize endeksli garantili ödemeler iptal edilmelidir. Emeğiyle geçinen milyonlarca yurttaşımızın temsilcisi ve sesi olarak bizler halkın yoksullaştırılmasına, sefalete sürüklenmesine, ülke kaynaklarının tüketilmesine izin vermeyeceğiz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, insanca yaşayabileceğimiz koşullar ve demokratik bir Türkiye için taleplerimizin takipçisi olmaya ve birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz."

İZMİR

İzmir'de de Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, elektriğe yapılan zamlarına karşı Konak Gediz Elektrik şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Geçinemiyoruz. Saray zenginleşiyor, faturasını biz ödüyoruz" pankartı açıldı.

Sarayın, halka ekonomik bir savaş açtığı ifade edilen açıklamada, "Organize bir şekilde halkı soyuyorlar. Beceriksiz değiller, bilerek ve isteyerek bizi ekonomik yıkıma uğratıp ceplerini dolduruyorlar. Isparta’ya 4 gündür elektrik verilmiyor. Yüzbinlerce yurttaş kış koşullarında ısınamıyor, mum ışığında yaşamaya çalışıyor. Makineye bağlı yaşamak zorunda olan hastaların hayatı tehlikede.

Özelleştirilen elektrik, su, doğalgaz, internet gibi hizmetlerle şirketlerin eline mahkum edilen halk tamamen yalnız bırakıldı. Tüm bunların sonucunda 70 yaşında bir yurttaşımız ise donarak hayatını kaybetti. Sorumlular derhal istifa etmeli, özelleştirilen kurumlar kamulaştırılmalı ve kar için değil halkın yararına çalışmalıdır. Geri adım atmak yok. Birlik olacağız, hırsızı iktidardan indireceğiz. Çaldıklarını geri alacağız" denildi.

Kaynak: Ma