Van Büyükşehir Belediyesi'ne 2016 yılında kayyım atanmasının ardından yapılan taşeron statüsünden kadroya geçiş mülakatlarda, bin 706 işçiden 440’ı “başarısız” sayılarak işten çıkarıldı.

İşlerine son verilenlerden 134’ü daha sonra kayyım yönetimi tarafından yeniden işe alındı. Başvuruları kabul edilmeyen 306 işçi ise idare mahkemelerine yaptıkları başvuruların kabul edilmesi üzerine 3 kez mülakata girmelerine rağmen halen işe alınmadı.

MA’dan Melek Şahin ile Müjdat Can’ın haberine göre, kayyım yönetimi, her 3 mülakatta da branşları dışında sorular sorduğu işçileri “başarısız” saydı. İşçilerin 3’ü bu süreçte yaşamını yitirirken, geriye kalan kişilerin önümüzdeki aylarda 4’üncü mülakata girmesi bekleniyor.

‘ÇOCUKLARIMIZIN RIZKINI ÇALAN BİR SİSTEMLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

İşe dönmek için yıllardır mücadele veren işçilerin oluşturduğu platformun sözcüsü Zafer Uyar, yaşanan süreci anlattı.

10 yıl boyunca belediyede taşeron işçi olarak çalıştığını aktaran Uyar, kadro için yapılan ilk mülakatlarda kendilerine karşı “düşmanca” bir tavır sergilendiğini savundu.

Uyar, mülakatlarda işleriyle alakalı olmayan sorular sorulduğunu ve bunun hukuksuz olduğunu dile getirdi.

“Çocuklarımızın rızkını çalan bir sistemle karşı karşıyayız” diyen Uyar, hukuk mücadelelerinde haklılıklarının kanıtlandığına vurgu yaptı. Uyar, “Bu süreçte devam eden mülakatlarda branş dışı sorular soruldu. Bu apaçık gösteriyor; HDP döneminde işe alınan işçiler açlık ve sefalet ile sınanıyor. ‘Madem sizi yanımıza çekemedik, bari böyle yapalım’ gibi düşünceye sahipler. Bizi seçim malzemesi haline getirdiler” dedi.

HAK TALEBİ

Kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de bu duruma duyarsız kaldığını ifade eden Uyar, yaşadıkları mağduriyetin görülmesi gerektiğini dile getirdi.

Kayyım Mehmet Emin Bilmez döneminde yaklaşık 70 kişinin işe alındığını hatırlatan Uyar, “Kimseden bir talebimiz yok. Daha önce çalışmış olduğumuz kurumlarda yasal haklarımızı istiyoruz. Mahkeme ve güvenlik soruşturmaları bizleri haklı görüyor. Kadro almaya hak kazandığımız ve kadro almaya engel teşkil edecek herhangi bir sicil kaydımızın olmadığını söylüyor” ifadesinde bulundu. 

YETKİLİLER GÖRÜŞMÜYOR 

İşçilerden Velat Abi ise hukuki mücadeleleri sırasında kimi arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini anımsattı. Valinin kendilerine “potansiyel suçlu” ve “suçlu” olarak baktığını kaydeden Abi, yetkililerin kendileriyle görüşmek istemediğini aktardı. Abi, “Çünkü haklılığımız ortada. Dönemin Aile ve Çalışma Bakanının ‘formalite’ dediği bir mülakatla elendik” dedi. 

‘BALERUS’UN BAŞKENTİ’ SORUSU

Elendikleri mülakatların usulüne uygun olmadığına dair açtıkları davayı kazandıklarını belirten Abi, dördüncü kez mülakata gireceğini paylaştı. Abi, mülakatların usulüne uygun yapılmasını ve soruların herkesin branşına göre sorulmasını isteyerek, “Bazı arkadaşlarımıza ‘Barbie Bebeğin erkek arkadaşı kimdir’ diye sorulurken, bazı arkadaşlarımıza ‘Türkiye'nin başkenti neresidir’ diye soru soruluyor. Ben Kepçe sürüyorum. Ama bana ‘Belarus'un başkenti neresi veya Lale Devri ne zaman’ diye soru soruldu.  Bunların son bulmasını istiyoruz. Bir an önce işimize geri dönmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.