24 Haziran seçimlerini “CHP, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin oyunu alsa milletvekili seçimi nasıl sonuçlanırdı?” üzerinden inceleyen seçim analisti, istatistik uzmanı Filiz Aydın Koç bu kez, “24 Haziran Sonuçlarına Göre CHP’li Belediyeleri Neler Bekliyor?” başlıklı yeni bir çalışma hazırladı.

CHP ve İnce’nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oyları karşılaştırıp yerel seçime uygulayan Koç’un analizinde dikkat çeken noktalar şunlar oldu:

İNCE, BÜYÜKŞEHİRLERDE PARTİSİNDEN YÜZDE 36.2 FAZLA OY ALDI

Koç’un 24 Haziran seçim sonuçlarına dayanarak yaptığı çalışmaya göre, 30 büyükşehir belediyesi bazında, Cumhurbaşkanı adaylarının oyları, partilerinin aldıkları oylarla karşılaştırıldığında; Erdoğan yüzde 25 oranında, Muharrem İnce yüzde 36.2 oranında fazla oy aldı. Erdoğan’ın oylarında ittifak etkisi varken, İnce’de böyle bir etki bulunmadı. İnce’nin oyu, toplamda alınan oy ile karşılaştırıldığında partisinden yüzde 8,1, 30 büyükşehir belediyesi bazında bakıldığında yüzde 8,8 ve büyükşehir belediyesi olmayan 51 il bazında bakıldığında yüzde 5,8 oranında fazla oy aldı.

İNCE 24 BÜYÜKŞEHİRDEKİ OYU YÜZDE 124 ARTTI

İnce’nin 24 Haziran’da aldığı oy ile CHP’nin 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy karşılaştırıldığında; İnce 30 büyükşehirin 24’ünde CHP’den daha fazla oy aldı. 6 ilde düşük oy aldı. Analize göre İnce’nin 24 ildeki oy artışı ortalaması yüzde 173 oldu.

CHP 2 KAYBEDER, İNCE 3 FAZLA KAZANIR

CHP’nin elinde 6 büyükşehir belediyesi bulunuyor. Bunlar Aydın, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Tekirdağ. 24 Haziran seçim sonuçlarına göre, Eskişehir ve Hatay’ı AK Parti kazanıyor. İnce’nin aldığı oylara göre baktığımızda ise herhangi bir kayıp yaşanmıyor. 6 büyükşehire ilave olarak, 3 büyükşehir daha kazanılıyor. Bunlar, Adana, Antalya ve Mersin.

İTTİFAK OLURSA CHP 2 BÜYÜKŞEHİRE DÜŞER

24 Haziran sonuçlarını, AK Parti ve MHP ittifak oyları olarak aldığında ise CHP’nin elindeki 6 büyükşehrin 2’si daha kaybediliyor. Bunlar Aydın ve Tekirdağ. İnce’nin oyları AK Parti-MHP ittifakına karşı 4 büyükşehri elinde tutuyor. Bunlar Aydın, İzmir, Muğla ve Tekirdağ. Bu illere, Erdoğan’ın aldığı oylarla baktığımızda, yine bu 4 büyükşehir belediyesi kazanılıyor.

CHP, İnce’nin aldığı oy oranlarını alırsa, 9 büyükşehir belediyesine çıkmaktayken, CHP, kendi aldığı oyları alırsa, 4 büyükşehir belediyesine ve 24 Haziran sonuçlarına göre AK Parti-MHP ittifakı ile ise 2 büyükşehre düşme ihtimalini barındırıyor.