Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, TV'den yaptığı açıklamada, Mübarek'in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi.

Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi" dedi.

Süleyman, Mübarek'in, "devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni görevlendirdiğini" kaydetti.

Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz onyıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi.

Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

KAHİRE VE İSKENDERİYE'DE SEVİNÇ GÖSTERİLERİ

Mübarek'in istifa ettiği açıklaması Kahire sokaklarında büyük sevinç gösterileri yapılmasına yol açtı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın televizyondan Mübarek'in görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla birlikte, Kahire sokaklarının yanı sıra 25 Ocak'ta başlayan rejim karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir Meydanı'ndaki büyük kalabalık da sevinç içinde haberi kutlamaya başladı.

Başkente Kahire'nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye'de de halk Mübarek'in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk "Başardık" sloganları attı.

18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire'nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir Meydanı'na akın etti.

Uluslararası medya kuruluşları Mübarek'in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır'da istifasının ardından Mübarek'in ülkeyi terk edip etmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı.

Mısır'ın devlet televizyonu Nil TV ve Egypt Radyo TV Union 1 (Ertu1) da, süreçle ilgili ordu ve sivil yetkililerden bazı önemli açıklamaların gelebileceğini duyurdu.

Bu arada, New York menkul kıymetler borsası Wall Street, Mübarek'in istifa haberiyle birlikte yükselişe geçti.

PARLAMENTO FESHEDİLECEK İDDİASI

Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin, parlamentoyu, kabineyi feshedeceği ve ülkenin Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yönetileceği öne sürüldü.

Haberi veren El Arabiye televizyonu, ordunun bu konuda bir açıklama yapmasının beklendiğini kaydetti.

Senato'da Silahlı Hizmetler Komitesi ve İstihbarat Komitesi'nin de üyesi olan Senatör Udall, MSNBC televizyonunda katıldığı programda bir soru üzerine, "Türkiye'nin 100 yıl önce gördüğü gibi, gerçekten bir Atatürk'e ihtiyacımız var. Bence Türk ordusu, Mısır ordusunun bu durumda oynayabileceği rol için iyi bir örnek" dedi.Muhalefet tatmin olmadı: "Ordu ülkeyi kurtarmalı"

Muhaleffetten farklı sesler de çıktı. Uluslararası kamuoyunun yakından tanıdığı muhalif lider Muhammed El Baradey, sosyal paylaşım sitesi Twitter'deki mesajında orduyu göreve çağırdı,  "Mısır patlayacak, ordu ülkeyi kurtarmalı" dedi.

Baradey, "Korkarım ki, biraz endişeli durumdayız. Koltuklarını kaybetmemek için her türlü kötü hileye başvuruyorlar. Olayların dış müdahale olduğunu, yabancı ajanların etkisinden bahsediyorlar. Caddelerde 10 milyon Mısırlıyı gördüğünüzde halen yabancılardan bahsediyorsanız, bu gerçekten bir saçmalıktır. Artık istifa etmeliler, insanların güvenini kaybettiler, meşru değiller" ifadesini kullandı.

El Baradey, Amerikan dergisi Foreign Policy'ye yaptığı açıklamada da, Devlet Başkanlığı yetkilerinin Süleyman'a devredilmesinin Mısır'a demokrasiyi getirmeyeceğini savunmuştu.

CNN Türk - AJanslar