Milli Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü Türkiye’deN Libya’ya gitmekte olan Roseline A adlı yük gemisine AB’nin IRINI Operasyonu’nda görev alan bir Alman fırkateyni tarafından yapılan müdahaleyi kınayan bir açıklama yaptı.

Geminin 22 Kasım 12.30’da Alman Hamburg fırkateyni tarafından telsiz üzerinden sorgulandığını, arama için izin istendiğini, Türkiye’nin de 17.44’te arama için izin verilmediği yönünde bildirim yaptığını aktaran bakanlık, Türkiye’nin rızası olmamasına rağmen Alman askerlerinin 18.00’de cebren gemiye çıktığını söyledi.

Bakanlık, gemi personeline suçlu muamelesi yapıldığını, “bu tarz gayri hukuki bir uygulamanın müttefik bir donanma tarafından yapılmasının” düşündürücü olduğunu kaydetti.

Savunma Bakanlığı, IRINI’nin denizdeki unsurlarının komutanının Yunan olduğunu ve bu olayda “yanlı ve duygusal davrandığını” söyledi ve ekledi:

“Bu tür kabadayılıkların, başka uygulamalara örnek olacağı unutulmamalıdır.”

ÇAVUŞOĞLU: CEVABI SAHADA VERECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "İşin siyasi boyutunu takip edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Ne gerekiyorsa onu yapacağız. Cumhurbaşkanımızın talimatı öyle" dedi.