Suriye devlet medyasına göre Rusya, Türkiye ve Suriye temsilcileri Moskova’da bir araya geldi. Şam'ın Türk tarafından İdilib'de Soçi mutabakatına uyması ve Suriye'den çekilmesini talep ettiğini aktaran haberlerde, Suriye'yi Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Memlük, Türkiye'yi MİT Başkanı Fidan'ın temsil ettiği öne sürüldü.

Suriye devlet televizyonu El İhbariye’nin aktardığına göre Rusya, Türkiye ve Suriye temsilcileri, Suriye’deki durumu değerlendirmek amacıyla Moskova’da üçlü görüşme gerçekleştirdi.

Haberde, “Moskova’da Suriye, Rusya ve Türkiye temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen üçlü görüşmede Suriye tarafı, ülkenin egemenlik ve bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne mutlak saygı gösterilmesini, ayrıca (askerlerin) topraklarından derhal çekilmesini talep etti” ifadelerine yer verildi.

Suriyeli temsilcilerin ‘İdlib vilayetinin teröristlerden ve silahlardan arındırılmasını, ayrıca Halep-Lazkiye ve Halep-Hama otoyollarının ablukasının kaldırılmasını öngören Soçi mutabakatına Ankara tarafından uyulması gerektiğini vurguladıkları’ ifade edilen haberde, şöyle denildi:

“Suriye, İdlib’in tamamını kurtarma niyetinde olduğunu, teröristlerin canlı kalkan olarak kullandığı tüm Suriyelilerin güvenliğini garanti ettiğini vurguladı.”

El İhbariye, toplantıya katılan ülke temsilcilerinin düzeyini netleştirmedi.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise şu haberi geçti:

"Moskova’da bugün düzenlenen (Suriye-Rusya-Türkiye) 3’lü toplantıda Suriye tarafı, Türk tarafından Suriye’nin egemenliği, toprak ve halk olarak istiklali ve toprak birliğine tam bağlılığı ve Suriye topraklarından derhal ve tam olarak çekilme talebinde bulundu.

Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük ile temsil olunan Suriye tarafı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın temsil ettiği Türk tarafına, İdlib konusunda 17-9-2018 tarihli Soçi ittifakı gereğince, özellikle de bölgeyi teröristlerden ve silahlardan arındırarak, Halep-Lazkiye ve Halep-Hama yollarını açma bağlamında, yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunluluğuna dair çağrıda bulundu.

Tümgeneral Memlük, Suriye Devleti’nin, Suriye’nin İdlib bölgesinin tamamını, terörist örgütlerin canlı kalkan olarak kullandığı Suriyeli vatandaşların güven ve huzurunu garanti edecek şekilde kurtarma azim ve ısrarını vurguladı.

Toplantıya bazı Rus yetkililer de katıldı."