Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile başkent Moskova'da bir araya geldi.

Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, (6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli) depremlerin Suriye'deki durumu kötüleştirdiğini söyledi.

Suriye'ye deprem sonuçlarının ortadan kaldırılması konusunda yardımcı olduklarını dile getiren Putin, ikili ilişkilerin geliştiğini belirterek, "Her şeye rağmen, ilişkilerimiz, ekonomi alanında da gelişiyor. Geçen yıl ikili ticaret hacminin yüzde 7 arttığı kaydedildi. Önümüzdeki yıl ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 80. yıl dönümünü kutluyoruz" dedi.

Putin, "Ortak çabalarımız ve Rusya Silahlı Kuvvetlerinin katkıları sayesinde Suriye'de uluslararası terörle mücadelede önemli sonuçlar elde edildi. Bu, ülkedeki siyasi, sosyal ve ekonomik durumun istikrara kavuşturulmasını mümkün kılıyor" ifadelerini kullandı.

ESAD: HALKIMIZ, RUSYA'YA MÜTEŞEKKİR

Esad ise Moskova'da olmaktan mutlu olduğunu belirterek, "İki ülke arasındaki yetkililerinin görüşmeleri hiç kesilmedi. Rusya'ya (Suriye'deki) depremzedelere büyük desteğinden dolayı teşekkür ederim. Halkımız, Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmasından dolayı Rusya'ya müteşekkirdir" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa rağmen kendilerine desteğini sürdürdüğünü dile getiren Esad, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Moskova yönetimine desteklerini yineledi.

RUS VE SURİYELİ BAKANLAR BİR ARAYA GELDİ

Putin ve Esad'ın görüşmesine, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Suriye yönetimi bakanları katıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Moskova'da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat ile ayrı bir görüşme yaptı.

Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel sorunlar ile Suriye'deki durum ele alındı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da Şoygu'nun Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, görüşmede Suriye'deki durum ile savunma ve 'uluslararası terörle mücadele' alanındaki işbirliğinin ele alındığı kaydedildi.

ANKARA’YA ÜSTÜ KAPALI MESAJ

Görüşme ardından Suriye tarafından yapılan açıklamada üstü kapalı olarak Şam ve Ankara’nın barıştırılmasına yönelik Moskova’nın girişimlerine öncelikle atıfta bulunuldu.

Açıklamada, Moskova tarafından desteklenen bölgesel girişimlerin "Suriye halkının çıkarına, topraklarının birlik ve bütünlüğüne yol açacak olması, terörizme karşı mücadele ve topraklarında bulunan yasa dışı yabancı güçlerin Suriye’den çıkışını sağlayarak net bir sonuç sağlaması" halinde Şam’ın diyaloğu desteklediği ifade edildi. Ancak konu hakkında ayrıntılı detay verilmedi.

Kaynak: BirGün