Dinamik bir yapıya sahip olan MongoDB’yi kullanırken herhangi bir kılavuza ihtiyaç duymazsınız. Kurulumu tamamladıktan sonra verilerinizi girip üzerinde işlem yapabilirsiniz. MongoDB’de yaptığınız her işlem kolay ve hızlıdır. Sistem içerisinde veri tabanlarının boyutlarını liste halinde görmek istiyorsanız “Show Databases” komutunu kullanabilirsiniz.

MongoDB Nedir?

Bilgilerin kaybolmaması için veri tabanlarında depolanır. Özellikle internet üzerinde bir iş yapıyorsanız işletmenin başarılı ve güvenli olması için verilerin doğru alanlarda saklanmalı ve efektif şekilde analiz edilmelidir. Peki, veri taban türlerinden en çok tercih edilen MongoDB nedir?

Kısaca açıklamak gerekirse, MongoDB Inc. tarafından ölçeklendirilebilir, doküman tabanlı, C++ ile geliştirilmiş açık kaynak NoSQL veri tabanı uygulamasıdır. MongoDB kolay ve esnek kullanım koşullarıyla son zamanlarda en çok tercih edilen veri tabanı uygulamalarından olmuştur.

MongoDB Nasıl Kurulur?

Windows için bir kurulum gerçekleştirmek istiyorsanız doğru sıralamalara uyarak bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. MongoDB kurulumu adımları:

  • Öncelikle MongoDB programlarını inceleyip bilgisayarınıza uygun olanı indirmelisiniz.
  • İndirdiğiniz kurulum programına tıkladıktan sonra karşınıza çıkan adımları takip ederek indirme işlemini tamamlayın.
  • Tamamlandıktan sonrasında karşınıza "mongo.exe ve mongod.exe" isminde iki dosya çıkacaktır.
  • Command Prompt kullanımı, sonraki adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
  • Yaptığınız işlemleri ortam değişkenlerine ekleyin. Bilgisayar dosyasına sağ tıklayarak özellikler bölümünden gelişmiş sistem ayarlarına tıklayarak ekleyebilirsiniz.
  • Ortam değişikliklerine tıkladıktan sonra açılan pencerede ilgili path’i bulun ve sonuna MongoDB’nin kendi yolunu yapıştırın.
  • Bir sonraki adımda veri tabanınızın kaydedileceği yeri belirlemelisiniz. Cmd’yi açıp md \data, md \data\db komutlarını çalıştırın. Bu komutlar sayesinde C dizininin altında bir data klasörü oluşturup ardından bu data klasörünün de altında DB klasörü oluşturmuş oldunuz.

Server için “mongon” yazın ve artık veri tabanınız hazır. MongoDB kurulumu ile ilgili takıldığınız herhangi bir durumda Forenda tarafından danışmanlık alabilir, işletmeleriniz için profesyonel sonuçlar elde edebilirsiniz.

MongoDB Atlas

Cloud üzerinde bulunan MongoDB uygulamalarından biri olan MongoDB Atlas, MongodB’yi Cloud'da çalıştırmanın ve ölçeklendirmenin en iyi yoludur. Atlas uygulaması üzerinden istediğiniz kadar kullanıcıyı yönetebilirsiniz. Aynı zamanda performans ayarlarınız düzenleyebilir, ilgilendiğiniz ölçümleri görselleştirilmiş olarak takip edebilirsiniz.

Şirket içi donanım, yazılım güncellemeleri ve performans yapılandırmaları ile ilgili bir veri tabanıdır. Atlas kurulumu üç adımda tamamlanır ve oldukça kolaydır.

  • Bir MangoDB cloud hesabı oluşturun.
  • Cloud üzerinden bir atlas kümesi oluşturun.
  • Erişiminizi yapılandırın ve bir kullanıcı oluşturun.

MongoDB Atlas kümenize erişmek için ağınız veya IP adresiniz için ağ erişimini etkinleştirmeniz gerekir. Aynı zamanda kümeye bağlanmak için bir veritabanı kullanıcısı oluşturmalısınız.

MongoDB Compass

MongoDP Compass, MongoDB'nin kendisi tarafından sağlanan MongoDB için resmi Grafiksel Kullanıcı Arayüzü'dür. Bu uygulama; işletmelerin veri yapısı, indeksleme ve veri tabanı üzerinde gerçekleştirebileceği birçok eylemi kolaylaştırır. MongoDB Compass ile veri tabanınızın depolanan verileri görselleştirebilirsiniz. Ek olarak veri tabanınıza yeni veriler ekleyip, silip, güncelleyebilirsiniz. Son olarak MongoDB installation sonrasında grafiksel kullanıcı arayüzünü kullanabilirsiniz.

MongoDB Node Js

MongoDB Node Js, JavaScript komutlarının esnekliği ve hızlılığından dolayı tercih edilir. Node Js, sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalışma sistemidir. Stabil olmayan, müşterilerin davranışlarına göre şekil alan işletmelerin çalışma tarzına göre şekillenen sistemlerdendir. MongoDB Docker bağlantısı ile ortamları taşıma konusunda kolaylık sağladığı için MongoDB Queries ve Node Js uygulamalarına ulaşmak kolaylaşır.

Ayrıca Mongodb hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak, bakım ve destek hizmetlerimizden yararlanmak için sayfamızı inceleyebilirsiniz;

https://www.forenda.com.tr/mongodb/