Görünürde Suriye meselesi en çok İran'ın işine yaramıştı, ulu orta Kasım şov izliyorduk; kah Irak'ta, kah Suriye'de kah yemende etki alanını genişletiyor, IŞİD’in ters versiyonu olan Heşdi Şabi ile coğrafyada cirit atıyordu!

...

Her nasılsa hepimiz, en ala siyaset bilimci bile, en kallavi siyasetçi bile şaşkınlıkla seyrediyordu Kasım Süleymani'nin yükselişini!

...

Amerika'nın hedefi olan İran rejimi, ilginçtir ki, Kasım Süleymani şahsında somutlaşan şovda bizzat ABD'nin zımni desteğini alıyordu, son olarak Güney Kürdistan'daki referandum ertesinde bizzat ABD tanklarını ve ağır silahlarını kullanıp akıl almaz ve yorumlanamaz bir çıta yükseltiyordu!

...

Kimileri ABD'nin dış politikasının ahmakça olduğunu, ABD'nin bölgede kaybetmekte olduğunu söylüyordu ve İran'ın yükselişi karşısında İsrail'in neden sessiz kaldığına anlam verilemiyordu!

...

Bu barbar şeytanlar rejiminin yükselişi Rusya'ya da Esad'a da, dönemsel ortaklarına da inanılmaz bir saha açıyordu ve ABD'nin Suriye'de kaybetmekte olduğu düşünülüyordu!

Oysa gerçeklik şu ki, ABD'nin Suriye meselesi öncesinde Ortadoğu'da ciddi bir varlığı yoktu şimdi ise çok ciddi bir biçimde bölgede varlık gösteriyor ve planlarını sahaya yedire yedire uyguluyor!

...

Görülen o ki, molla rejimi kendi içindeki sorunları perdeleyerek, kendi toplumunun dünya ile bağlarını keserek boyunu aşan bir takım emperyal hülyalar peşinden koşuyormuş!

...

Kaç yıldır Irak'ta, Suriye'de ve Yemen'de savaşmanın, buralara çok yüklü askeri yatırımlar yapmanın da içeride yarattığı çok ciddi bir tahribatlar varmış!

...

Elbette İran devleti köklü bir geleneğe sahiptir, lakin 1979 yılında gerçekleşen molla müdahalesi ile kendi tarihsel birikimini de kültürünü de radikal bir cehalete kurban etti!

Denilebilir ki molla rejimi İran'ı tarihin çöplüğüne göndermiştir!

...

Gelinen noktada mutsuz ve köle bir halkın İran çapına yayılmış ayaklanması ile yüz yüze kaldı İran devleti!

Bu ayaklanmanın İran'ın en muhafazakar merkezlerinden birinde başladığı söyleniyor, ülke çapına yayılmış ve bundan sonrasının nereye varacağını kestirebilmek zor!

...

Üstelik İran, bundan sonra bariz bir biçimde muhtemel bir uluslararası müdahale (ABD ve İsrail merkezli) ile de karşılaşma tehlikesi içindedir!

İran'daki bu mesele bölgedeki bütün dengeleri alt üst edecektir yine!

Oyun kurucuların Rusya ve ortakları olmadığı da aşikardır artık!

...

Şunu da ortaya koymak lazım ki, uluslararası sistemle, batı ile çatışarak kendi içine kapanan ve evrensel değerlerden hızla uzaklaşan hiçbir rejim uzun süre yaşama şansına sahip olamayacaktır!

...

Velhasılı kelam Suriye'den sonra sıranın İran'a geleceği çok evvelinden belliydi, bölge çok hızlı bir değişim içinde ve bu müdahaleler zinciri bizatihi radikalleşen yeşil kuşak güç odakları vesilesi ile devam edecek...