Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’li siyasetçilerin yargılandığı Kobanî davasının bugün görülen 3. duruşmasını değerlendirdi.

Sancar, "Hep söyledik 'Bu bir siyasi intikam davasıdır, Bu bir kumpas davasıdır.' Ama yeni gelişmelerle birlikte başka nitelemeler de kullanmamız gerekiyor. Ortada 'İktidarın zavallılığı, hukukun sefaleti' vardır" dedi.

"İktidar bu dava aracılığıyla toplumun vicdanına, aklına ve hafızasına savaş açmıştır" diyen Sancar, "Kazanacak olanlar inatla, onurla direnenlerdir. İktidarın kazanma şansı yoktur. Adaleti alanen yok sayan hiçbir iktidar uzun süre ayakta kalamaz" ifadelerini kullandı.

Sancar, "Adil hâkimlerden beklentimiz bu kirli planları reddetmeleridir" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da davayla ilgili "Türkiye'nin demokrasi tarihine geçecek. Verilecek olan kararlar Türkiye'nin demokratik geleceğini çok yakından ilgilendirecek. Umut ediyoruz ki verilecek kararlar demokratik kararlar olur ancak bu kararın nasıl sonuçlanacağını elbette ki görüyoruz" dedi.

"Bugün burada sadece HDP yargılanmıyor, HDP'ye destek verenler de yargılanıyor" diyen Buldan, "Verilecek olan karar Türkiye toplumunun ortak yargılanması meselesidir. AKP istediği sonucu asla ve asla buradan alamayacaktır" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın açıklamaları şu şekilde:

“İKTİDAR BU DAVA İLE TOPLUMUN AKLINA VE VİCDANINA SAVAŞ AÇMIŞTIR”

Karşımızda dava iktidarın toplumun aklıyla, vicdanıyla ve hafızasıyla alay etmeye çalıştığı bir davadır. Aslında daha da fazlası da var; iktidar bu dava aracılığıyla toplumun aklına, vicdanına ve hafızasına savaş açmıştır. Hiçbir güç vicdana, akla ve hafızaya karşı yapılan bir savaşı kazanamaz. Burada kazanacak olanlar onurla direnenler ve inançla yürüyenlerdir.

“ARKADAŞLARIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜ VE GELECEĞİ SAVUNUYOR, İKTİDARIN KAZANMA ŞANSI YOKTUR”

Yargılanan arkadaşlarımız da tam da bunu yapıyorlar; onurla direniyorlar, haklarını ve halkların özgürlüğü ve geleceğini savunuyorlar. Bu nedenle iktidarın kazanma şansı yoktur. Direnenler ve kararlılıkla yoluna devam edenler kazanacaktır. Adaleti alenen yok sayan hiçbir iktidar uzun süre ayakta kalamaz.

“HEDEF HDP VE KÜRT HALKIYLA BİRLİKTE MÜCADELE EDEN TÜRKİYE HALKLARIDIR”

Şimdi iyice zavallılaşmış bir halde kendi içinde çatışma ve çelişkilere gark olmuş durumdalar. Bunları örtmek için yüzlerce insanlık suçu iddiasını, her türlü kirli ilişkiyi ortaya seren ifşaatları unutturmak için yine hedef seçtikleri kesim bizler, HDP ve Kürt halkıyla birlikte mücadele eden Türkiye halklarıdır. Bu dava sadece HDP’yi değil, esasen demokratik siyaseti hedef alıyor, sadece Kürtleri değil toplumun tümünü hedef alıyor.

“HAKİMLER BU KİRLİ PLANA ALET OLMAYI REDDETMELİDİR”

Bu adaletsizliğe biz dur diyeceğiz. Türkiye’nin demokrasi ve barış umudunu ayakta tutacak olan da bu kararlı mücadeledir. Burada tekrar gördüğümüz şey iktidarın sefaleti, hukukun buna alet edilmesi, iktidarın zavallılığı ve hukukun sefaletidir. Bizim adil hakimlerden beklentimiz bu kirli planlara alet olmayı reddetmeleridir. Bunu reddedecek vicdanlı adil hakimler vardır, buna inanıyoruz. Onların da bu kumpaslara karşı vicdanlarının sesini dinlemeleri için elimizden gelen desteği sunacağız, toplumsal itirazı da adalet mücadelesini de bu amaçlar için büyütmeye devam edeceğiz.

BULDAN: BU DAVA HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR

Bu dava kumpas davası dediğimiz, hukuki değil siyasi dava dediğimiz Kobanî Kumpas Davası kaldığı yerden devam ediyor. Şunu belirtmek isterim ki, bugün o sanık sandalyesinde oturanlar, bir dönemin siyasi aktörleri, bir dönemin barış ve demokrasi mücadelesi veren insanlar olduğunu özellikle bugün ülkeyi yönetmek isteyenlere hatırlatmak isterim.

“VERİLECEK KARARLAR TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ETKİLEYECEK”

Bu dava elbette ki, Türkiye’nin demokrasi tarihine önemli bir dava olarak geçecek. Verilecek olan kararlar Türkiye’nin geleceğini, Türkiye’nin demokratik siyasetini, Türkiye’nin demokratik geleceğini çok yakından ilgilendiren bir sürece girecek. Umut ediyoruz ve diliyoruz ki, verilecek olan kararlar demokratik ve hukuka uygun kararlar olur.

“BİR DAMLA DA OLSA DEMOKRASİNİN KIRINTILARINI GÖRMEK İSTİYORUZ”

Ancak gördüğümüz ve takip ettiğimiz kadarıyla siyasi saiklerle hazırlanmış bomboş bir iddianameyle sanıkların karşısına geçen mahkeme heyeti başta olmak üzere almış oldukları talimatla, almış oldukları emirlerle birlikte bu kararın nasıl sonuçlanacağını elbette ki görebiliyoruz. Ama biz yine de ümidimizi hiçbir zaman yitirmeden, hukukun üstünlüğüne olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmeden, bu ülkede bir damla da olsa demokrasini kırıntılarını görmek istiyoruz.

“SADECE HDP VE KÜRTLER DEĞİL BİRLİKTE MÜCADELE EDENLER DE YARGILANIYOR”

Evet bugün burada sadece Kürtler değil Kürtlerin yoldaşları da yargılanıyor. Bugün burada sadece HDP’liler değil HDP’ye destek veren, gönül veren diğer partilerin temsilcileri de yargılanıyor. O yüzden meselenin sadece Kürtler olmadığını da ifade etmek isterim. Çünkü Kobanî’de de katledilenler, IŞİD’in oraya girmesi sadece Kürtlerle alakalı değildi, Kobanî’de yaşayan halkların birlikte katledilmesini hedef alan bir anlayıştı.

“AKP HÜKÜMETİ BU DAVADAN İSTEDİĞİ SONUCU ASLA VE ASLA ALAMAYACAKTIR”

İşte bu yüzden mesele bugün Türkiye’nin geleceğidir. Verilecek karar demokratik siyaset içinde Türkiye'de toplumun ortak yargılanması meselesidir. O yüzden diyoruz ki AKP hükümeti öngördüğü ve istediği sonucu buradan asla ve asla alamayacaktır. Bizler var olduğumuz sürece bu ve buna benzer tüm davalarda hukuki anlamda bütün girişimlerimizi devam ettirip, hukuki anlamda sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız.

“BU DAVA TARİHİ BİR DAVADIR, KARARLARI DA TARİHİ OLACAKTIR”

Bu dava tarihi bir davadır, verilecek olan kararların da tarihi karalar olacağını ifade etmek isterim. Ben de kısacası bu dava ile birlikte sonuçların Türkiye’nin geleceğine çok önemli etkiler edeceğini düşünüyorum. Sonuçlarını hep birlikte takip edeceğimizi belirtmek istiyorum.