HDP'nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davası, Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, dava öncesi  açıklamalarda bulundu.

Sancar, Kobani davasının iktidarın "intikam" davası olduğunu ifade ederek, "IŞİD’in Kobani’de yenilmesinin sonuçlarını hazmedememiş iktidarın ürünü olan bir davadır. Bunu hep birlikte boşa çıkaracağız" dedi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, duruşma öncesinde Sincan Cezaevi kampüsü önünde konuşan Sancar, davayı 'kumpas davası' olarak niteleyerek şunları söyledi:

SANCAR: ARAMIZA ÖRÜLEN DUVAR, KORKTUKLARININ GÖSTERGESİ

“Kobani davası denen siyasi kumpas davasının ilk duruşması biraz sonra başlayacak. Duruşma başlamadan önce burada bir araya gelip bir açıklama yapmak istiyorduk ama gördüğünüz gibi aramıza duvar ördüler. Bu, hakikatten korktuklarının bir başka göstergesidir. Sesimizi bastırabileceklerini sanıyorlar ancak yanılıyorlar. Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz.

‘BU BİR KUMPAS DAVASIDIR’

Bu bir siyasi kumpas davasıdır. Türkiye'deki barış arayışını, özgürlük özlemini ve demokrasi umudunu bitirme arayışıdır. Biz de özgürlük için, demokrasi için, hakikat için direnmeye devam edeceğiz.

‘AYNI ZAMANDA BİR SİYASİ İNTİKAM DAVASIDIR’

Bu bir siyasi intikam davasıdır aynı zamanda. 2014 yılında IŞİD’in Kobani'de yenilmesinin sonuçlarını hazmedememiş bir iktidarın öfkesinin ürünü olan bir davadır. HDP’nin bu iktidara yaşattığı yenilgilerin yarattığı öfkenin ürünü olan bir intikam davasıdır. Bunu hep birlikte boşa çıkaracağız.

Bugün burada bulunan, yurt dışından gelen ve Türkiye’den buraya duruşmaya gelen bütün dostlara hoş geldiniz diyoruz. Bu kumpas davasını boşa çıkaracağız, demokrasi mücadelesini büyüteceğiz, iktidarın hesaplarını bozacağız ve bu ülkeyi bu otoriter tasalluttan hep birlikte mutlaka kurtaracağız.

Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Burada hakikat yalanı, inanç korkuyu yargılayacak. Cesaret bu salonlardan bütün Türkiye’ye yayılacak, bütün dünyaya ses verecek. Buradan duruşmayı izlemeye geçiyoruz. Hepinize teşekkür ediyoruz geldiğiniz için.”