HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin “Demokratik siyaset alanı, şiddete karşı en etkili yöntemdir. Son 60 yılın siyaset bilimi çalışmalarında çok net işlenene bir tez vardır;  çatışılmalı toplumlarda demokratik siyasetin alanını daralttığınız ölçüde çatışmaların yaygınlaşmasına yol açarsınız” ifadelerini kullandı.

Haklarında fezleke hazırlanmış 50’si HDP’li 138 milletvekilinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu’nda 376 oyla kabul edildi.

Mithat Sancar, RS FM’de Yavuz Oğhan’ndan bidebunudinle programında değerlendirdi.

Halk toplantıları yapacaklarını, ancak provokasyona açık herhangi bir etkinliği de arzu etmediklerini ifade eden Sancar,  “Gerilimi yükselten taraf olmak istemiyoruz” dedi.

‘GERİLİMİN TARAFI DEĞİLDİK’

Komisyon oylamaları sırasında yükselen tansiyona değinen Mithat Sancar, “Gerilim yükseldiğinde ben bizzat adalet bakanı ve komisyon başkanıyla toplantı yaptım. ‘Yeni kavganın çıkmaması için toplantıyı bir gün erteleyelim’ dedim.

“Ama  ‘zaman kazanmak istiyorsunuz’ dediler. Asla bu tür oyunlara tevessül etmeliyiz. Sonunda komisyonda bir an önce kara verilmesi için çekildik zaten.  Tutanaklarda da var. Gerilimin tarafı değildik” şeklinde konuştu.

Sokakta da öfke ile karşılattıklarını dile getiren HDP’li Vekil, 1994’ü örnek gösterdi. DEP’li Vekillerin yargılanmasının çatışmaları derinleştirdiğini ifade etti.

Sancar’a göre bu politikanın iki nedeni olduğunu ifade ederek,“Birincisi savaş politikalarını sürdürerek Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanlığı gibi kendi istediği anayasal değişikliklerini yapmak, bu yılın sonbaharında da referanduma gitmek.

“İkincisi de Kürt sorununu müzakerelerle çözülmesi sürecinden sonra siyaseten tutturdukları yol oluşan havanın son bulmasına yol açması,  1 Kasım’dan sonraki krizin yönetilememesi. Ve AKP, sorumluluğu üstlerinden atmak için günah keçisi arıyor” şeklinde yorumladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Bu halk isterse birçok parlamento kurar” sözlerine de değinen Sancar, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. “Parlamentoyu milletvekilliği sıfatı için değil,  sorunların çözülmesi için sunuyoruz. Demokratik siyaseti terk etmek gibi bir niyetimiz yok.  Amacımız gerilim yaratmak değil, gerilimlerin önüne geçmek” dedi.