HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliğinin, devamsızlık gerekçe gösterilerek AKP ve MHP oylarıyla düşürülmesinin ardından HDP milletvekilleri Meclis Genel Kurulunu terk etti. Genel Kurul’dan ayrılmadan önce Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin ilk değerlendirmeleri HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar yaptı. Kerestecioğlu ve Sancar, şöyle konuştu:

Filiz Kerestecioğlu:

“Bu Meclis’te 6. kez milletvekilliği düşürülüyor. Leyla Zana böyle kabul - ret oylarına sığacak bir şahsiyet değil. O sonsuza kadar Türkiye’de vekildir. 24 yıl sonra onun vekilliğini düşürmek AKP iktidarına nasip oldu. Bu Meclis adına utanç vericidir“

Mithat Sancar: 

“Biraz önce AKP sıralarında büyük heyecan vardı. Sıralar uzun zamandır görmediğimiz kadar doluydu. Büyük bir şevkle geldiler. Şimdi sanıyorum 10 kişi bile yok. Burada Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi kararı için bu kadar heyecanla oy kullanan bu vekillere şunu hatırlatalım: Aldığınız karar tarihi bir utancın çok daha fazlası. Bundan 24 yıl önce burada çok büyük bir ayıp, çok büyük bir utanç yaşanmıştı. Şimdi AKP, geçmişin kötü uygulamalarını fazlasıyla hayata geçiriyor. Şimdi AKP eskinin adaletsizliklerini, hukuksuzluklarını geçmiş durumda. Bu bir madalya gerektiriyorsa bu madalyayı takacaklar, ama bu bir ibret ve utanç madalyası olacak. Öte yandan İslami gelenekte de var olan muhalif geleneği devlet aklının kirli kucağına atmış olmanızı da sizin ve seçmenlerinizin vicdanına bırakıyoruz.

Zana, bu ülkede barışın, onurlu yaşamın, kimliğine ve kişiliğine sahip çıkma iradesinin sembolüdür. En zor şartlarda sizin kendisine muhalefet ettiğinizi iddia ettiğiniz devlet aklına karşı kararlı duruş sergiledi. Şimdi devlet aklının gönüllü uygulayıcıları olan sizlere karşı da bu onurlu duruşu sergileyecek. Bu kararı bırakın tarihe yakınlarınıza anlatamayacaksınız. Yarın tıpkı bugün Denizlerin idamından utanç duyanlar gibi utanç duyacaksınız.”