Yaşları 15 ile 49 arasında değişen yedi erkek Pazar günü Mısır'ın Tahrir Meydanı'nda gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimi kutlamalarında birçok kadını taciz etmekten gözaltına alındı.

Taciz olaylarının sıklığı ile dikkat çeken Mısır geçtiğimiz hafta ilk kez tacizi suç kategorisine sokmuştu.

Gözaltılar internette dolaşıma giren bir videoya karşı halkın öfkesi büyürken gerçekleşti. Videoda çırılçıplak soyulan bir kadına Tahrir Meydanı'ndan meydana gelen saldırı ve bir polis memurunun onu kurtarmaya çalışması görülüyor.

Videonun ne zaman çekildiği belli değil ancak tanıklar BBC'ye Pazar gecesi Tahrir Meydanı'nda benzer saldırıların gerçekleştiğini anlattı.

Cinsel tacize karşı kampanya yürüten bir kuruluş Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin görevi devralmasının kutlandığı Pazar gecesi Tahrir Meydanı'nda gönüllülerinin en az beş kadına tacize maruz kalmaları sonucunda yardım ettiğini söyledi.

Kadınlardan dördü tıbbi bakıma ihtiyaç duydu. Aralarında hamile bir kadın, bir anne ve kızı da var.

Yeni çıkan kanuna göre kamusal ya da özel alanda cinsel tacizden suçlu bulunan bir kişi 5 yıla kadar hapis ve yaklaşık 7 bin dolar para cezasına çarptırılacak.

Tacize karşı kampanya yürüten aktivistler yasayı memnuniyetle karşıladı, ancak polisin kanunu uygulayıp uygulamayacağının görülmesi gerektiğini söylediler.

Tacize karşı öfke Pazartesi günü başka bir video vesilesi ile de arttı.

Özel bir televizyon kanalının kadın sunucularından biri, kendisine tacizlerle ilgili olaylar sorulduğunda gülerek "Çünkü mutlular" yorumunu yapmıştı.

Sunucu daha sonra yorumu için özür diledi ve taciz iddialarının dedikodudan ibaret olduğunu düşündüğünü söyledi. (BBC Türkçe)