Kahire'de protesto düzenleyen Hıristiyan Kıptilerle güvenlik güçleri çatıştı. 24 kişi hayatını kaybetti. Ülkede Hıristiyan azınlıkla Müslümanlar arasındaki gerilim büyüyor.

Mısır'da, radikal İslamcılar'ın geçen hafta bir kiliseye saldırdığı iddiasıyla protesto için toplanan Hıristiyan Kıpti azınlıkla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 24 kişi hayatını kaybetti. Mısır Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre olaylarda yaklaşık 200 kişi de yaralandı. Yaralananların 107'sinin sivil, 86'sının da güvenlik gücü olduğunu açıklandı.

Kahire'de protesto

Eski Devlet Başkanı Mübarek'in görevden ayrılmasından bu yana yaşanan en şiddetli olaylar binlerce protestocunun Kahire'nin kuzeyindeki Şubra bölgesinden devlet televizyonu binasının bulunduğu Maspero Meydanı'na doğru yürüyüşüyle başladı. Göstericiler bu Maspero Meydanı'nda bir oturma eylemi yapmayı planlıyordu. Devlet televizyonunu Hıristiyan karşıtı yayınlar yapmakla suçlayan protestocular Aswan Bölgesi'nin valisinin istifasını istiyordu. Mısır devlet televizyonu binasının önünde oturma eylemi başlamasıyla birlikte binden fazla güvenlik görevlisi ve zırhlı araçlar protesto alanına geldi. Sonrasında çıkan çatışmalarda 24 kişi hayatını kaybetti. Protestocular ifadelerinde güvenlik güçleriyle çatışmadan önce sivil giyimli kişilerin saldırıya geçtiğini savundu.

Çatışmalar daha sonra Tahrir Meydanı'na uzandı. Kentin bir başka önemli meydanı olan Ramses Meydanı'nda da bir Kıpti hastanesinin de saldırıya uğradığı iddia edildi.

Başbakan endişeli

Mısır Başbakanı Essam Şerif, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki gerilimin ülke güvenliği için tehdit olduğunu vurguladığı bir açıklama yaptı: "'Ülke güvenliğine karşı en ciddi tehdit ulusal birlikle oynamak ve Mısır'ın Hıristiyan ve Müslüman evlatları arasında geçimsizlik yaratmaktır."

Bu arada, Şerif'in bu iki dini grup arasındaki çatışmalardan kaygı duymakta pek de haksız olmadığını gösteren bir gelişme yaşandı. Kahire'deki protestolar ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'ye de sıçradı. İskenderiye'de, Kahire'deki olayları protesto eden Hıristiyanlara saldırıldığı iddiaları yayıldı.

Nüfusun yüzde 10'u

Ülkedeki gerilim Mısır'ın güneyindeki Aswan bölgesindeki Kıpti Hıristiyanlara ait bir kiliseye 30 Eylül'de yapılan saldırı üzerine başlamıştı. Saldırıda kilise yıkılmıştı.

Mayıs ayında da 12 kişi yine bir Kıpti kilisesine yapılan saldırıda hayatını kaybetmişti.

Mısır'daki Hıristiyan Kıptiler nüfusun yüzde 10'unu oluşturuyor. (Bianet)