Mısır'da Müslüman Kardeşler ile İslamcı Selefilerin ağırlıkta olduğu kurucu meclis, yeni anayasa taslağının tamamını onayladı.

Ancak Müslüman Kardeşler'in ağırlıkta olduğu kurucu meclisi protesto eden liberaller, solcular ve Hristiyanlar oylamaları boykot etti.

DEVLETİN DİNİ VE ŞERİAT İLKELERİ DE YASALARIN KAYNAĞI

Meclis, taslaktaki 234 maddenin tümünü onayladı. Maddelerden biri, İslam'ın, devletin dini ve şeriat ilkelerinin de yasaların kaynağı olarak kalmasını öngörüyor.

Meclisin kabul ettiği yeni maddeler arasında, şeriatla ilgili konularda El Ezher Camii ve Üniversitesi'ne danışılması var.

Devlet televizyonuna göre, taslakta Mısırlı Hıristiyan ve Yahudiler için de Hıristiyanlık ve Musevilik'in "yasaların kaynağı" olduğu iddia ediliyor.

Mısır'ın resmi haber ajansı MENA, anayasa taslağında gazetelerin yalnızca mahkeme kararıyla kapatılabileceğini bildirdi.

MGK KURULACAK

Cumhurbaşkanının sadece iki dönem görev yapabileceğini kaydeden taslak, ayrıca cumhurbaşkanının başkanlığında bir Milli Güvenlik Konseyi kurulması öngörüyor.

Taslak şimdi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye gönderilecek. Mursi'nin de onaylaması halinde anayasa taslağı referanduma sunulacak.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Öte yandan Mısır'da muhalifler, gazeteciler, hakimler ve işçiler geçen hafta yayınladığı kararname yüzünden Cumhurbaşkanı Mursi'nin "devrimi koruma amaçlı" kararlarını mahkemelerin bozamayacağını belirten kararnameye karşı başlatılan eylemlerini hala sürdürüyor.

Gece boyunca protestolar devam ederken, başta Tahrir Meydanı olmak üzere halk meydanları dolduruyor. Sol örgütlerin tamamı, liberaller ve Hıristiyanlar, eylemlere geniş ölçüde katılıyor.

HAKİMLER ÇALIŞMIYOR

Mübarek karşıtı isyanın kalbi olan Tahrir Meydanı'nda ise çadır kuran eylemciler bekleyişlerini sürdürüyor. Hakimler ise, temyiz mahkemeleri ve Yargıtay ise kararname geri alınıncaya kadar çalışmama kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin kurucu meclisi dağıtıp dağıtmama konusundaki kararını Pazar günü vereceğini açıklamasının ardından meclisteki yeni anayasa taslağı hazırlama süreci hızlanmıştı.

Oysa Cumhurbaşkanı Mursi, anayasanın hazır olması için Şubat ayına kadar süre tanımıştı.

Anayasa Mahkemesi Müslüman Kardeşler'in çoğunlukta olduğu meclisin alt kanadını daha önce dağıtmıştı. (etha)