Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda düşük zam ve işten atmalara karşı direnişe geçen işçilerin eylemi devam ediyor. Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nda (DGD-Sen) örgütlenen işçiler, işverenin yüzde 8’lik zam önerisine karşı 16 gündür eylemde.  

Düşük zamma karşı iş bırakma eylemi başlattıkları için işten çıkarılan 257 işçi, depo önünde ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Anadolu Grup Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşçiler talepleri kabul edilene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı.

‘HAKLARIMIZI İSTİYORUZ’

Aleyna Kırım, hakları için mücadele ettiklerini ve bu nedenle işten çıkarıldıklarını dile getirdi. Yöneticilerin daha önce işten çıkarılmayacakları yönünde beyanlarda bulunduğunu belirten Kırım, anck gelinen aşamada işten çıkarıldıkların aktardı. Kırım, “Mesai saatlerine 4 TL zam istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi ve primlerimizin yasal olarak serbest olması gerektiğini söyledik. Ama onlar bunu kabul etmeyerek, bizi işten kovdular” dedi. 

TALEPLİRİMİZ İÇİN HAREKETE GEÇTİK

Depoda 13 saat çalıştırıldıklarını belirten Kırım,“İzin almaya gittiğimizde bile ‘ne işiniz var?’ diye sorup, işimizi beğenmeyip bizi mesaiye bırakıyorlardı. Bunlardan rahatsız olduk. Bir kadın olarak şu taleplerde bulunduk.Vardiya değişikliği istedik, yapmadılar. Haftada 2 gün saat 5’te çıkalım dedik, yine kabul etmediler. Bizde taleplerimiz için harekete geçtik. Çünkü başka bir şekilde sesimizi duymuyorlardı” diye konuştu. 

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ

Dayanışma çağrısında bulunan Kırım,“10 yıllık trans paletlerle eşyaları çekmek bizim için çok zor. Bir kadın ve erkek eşitsizliği var. Hak hukuk açısından da var, aynı zamanda fiziki olarak da var. Yeri geldiğinde koli şeklinde salça kutularını, çayları kaldırıyoruz. Ben un torbasını bile kaldırdım” diye belirtti. Kırım, “Benim kamuoyundan isteğim; bize destek olmaları. Günlerdir buradayız sesimize ses olsunlar”  dedi.

HER ŞEYE ZAM ÜCRETE YOK

Eylemde olan işçilerden Bekir Gök de depoda bir yıldır çalıştığını ifade etti. Mal kabul bölümünde çalıştığını ve işten çıkarıldığını anlatan Gök, çalışma alanında can güvenliklerinin olmadığını söyledi. Gök, şunları söyledi: “Elektrik, doğal gaz faturalarına yüzde 200 zam geldiği için yöneticilere asgari ücretle geçinemediğimizi söyledik. Çünkü benim ev kiram olmuş 2 bin TL, iki tane çocuğum var, ben ne yapacağım? Nasıl asgari ücretle geçineceğim? Yöneticiler ise bizi dinlemedi. Patronun yanına gittik saatlik ücretimize 4 TL zam yapın bir ekmekte sizden gelsin dedik. Bize destek olacaklarını bekliyorduk.  Bize ‘ister çalışın, isterseniz çıkın gidin’ dediler. Bizim istediğimiz sadece bir ekmek parasıydı.” 

İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI TALEBİ

Haklarını vermedikleri için eylem yaptıklarını vurgulayan Gök, talepleri karşılanan kadar eyleme devam edeceklerini dile getirdi. Gök,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda bütün ülke sesimizi duydu. Bütün halktan tek bir isteğim var; bizi desteklesinler. Migros’tan alışveriş yapmasınlar. Migros’u boykot ediyoruz. Ya bizi işe geri alıp taleplerimizi kabul edecekler, ya da Migros çok büyük zararlar edecek.” 

Gök, sözlerini şöyle tamamladı:“Benim eylem alanına gelecek bir yol param bile yoktu. Arkadaşlarımla bir dayanışma yaptık. Onların sayesinde buraya gelebildim. Çünkü ben onlar için buradayım onlarda benim için burada. Hepimiz burada dayanışmaya devam ediyoruz. Biz köle olarak değil, insan olarak çalışmak istiyoruz.” 

Kaynak: MA