Miami Marlins beyzbol takımının menajeri Ozzie Guillen, Time dergisine mülakatında Castro'ya hayranlığını ifade etmişti. Venezuela kökenli olan Guillen, "Fidel Castro'yu seviyorum. Castro'ya saygım var. Neden biliyor musunuz? Son 60 yıl içinde birçok kişi Castro'yu öldürmeye çalıştı. Ama hala orada." dedi.

 

'İNGİLİZCEM YETERSİZ'

Guillen, bu demeci nedeniyle daha sonra özür diledi ve İngilizce olarak kendini ifade etmekte zorlandığını söyledi.

 

Birçok kişi Guillen'a verilen beş maçlık cezayı az buldu.

 

Hatta bazı Kübalılar Miami'de gösteri yaparak Guillen'ın takımdan alınmasını istedi.

 

Geçmişte Küba Hükümeti ve Küba toplumuyla ilişkilerin güçlendirilmesini isteyen bazı Küba asıllı Amerikalı işadamları ve sanatçılar boykot edilmişti.

 

Geçen Ağustos'ta sürgündeki Kübalılar, Küba devriminin propagandasını yaptığı öne sürdükleri Kübalı şarkıcı Pablo Milanes'in konserinin iptal edilmesini istediler.

 

Konser iptal edilmedi. Binlerce kişi Milanes'i dinlemeye geldi. Bazı gruplar, konser salonunun önünde protesto gösterisi yaptı.

 

Konserin organizatörü Hugo Cancio, Miami'de Castro aleyhtarlığı yapmayanlara karşı agresif bir tavrın olduğunu söyledi.

 

Cancio, "Saygı gösterilmemesi üzücü. Ozzie Guillen'a katılırsınız ya da katılmazsınız ama görüşlerine saygı duyulmalı" dedi.

 

'YİNE DE ÖFKE AZALDI'

Hugo Cancio, yine de 1990'lardakine kıyasla havanın bir ölçüde yumuşadığına dikkat çekiyor ve o tarihlerde Florida'ya Kübalı şarkıcıları getirttiği için ölüm tehditleri aldığını hatırlatıyor.

 

O zamanlar bu öfke şiddete dönüştü. 1996'da Kübalı şarkıcı Rosita Fornes'in konser vereceği konser vereceği restorana molotof kokteyli atıldı. Konser iptal edildi.

 

"Çok şükür ki, öfke saçanlar zayıfladı. Bunlar Kübalılar arasında demokratikleşmeye ve uzlaşmaya karşı çıkan çok küçük bir grubu temsil ediyor" diyor.

 

Guillen'ın açıklamalarıyla başlayan gerilim, ABD'nin Florida'dadan 145 kilometre uzaklıktaki Küba'ya ticaret ambargosu ve seyahat kısıtlamalarını hafifletmeye başladığı bir döneme rastlıyor. (bbc)