MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, AKP ve MHP imzasıyla Meclis’e sunulan sosyal medya düzenlemesinin Genel Kurul görüşmeleri öncesinde yazılı bir açıklama yaparak bir kısıtlama çağrısında daha bulundu.

Sosyal ağ sağlayıcılarının şu ana kadar Türkiye’de hukuki ve mali temsilcisi bulunmadığını, hakları saldırıya uğrayan kişilerin müracaat edeceği veya cevap alacağı bir mercii bulunmadığını ifade eden Yıldız teklif ile bu kanalların oluşturulacağını söyledi.

Dünyanın sosyal medya ile ilgili bir hukuk inşa etmeye çalıştığını ifade eden Yıldız,  “Devletler, internetteki kontrolsüz içerikleri denetleyerek toplumu korumak zorundadır. Yaygınlığı ve uluslararası ağ oluşturması sebebiyle bu yapıların hukuk içinde kalmalarını sağlamanın zorluğu, bir hukuk devletini çaresizliğe sürükleyemez” dedi.

Feti Yıldız, “Erişim engeli koyulan platformlara, yasaklı sitelere VPN (sanal özel ağ) üzerinden de erişimin önlenmesi için yeni ve köklü tedbirler alınmalı, uluslararası işbirliği geliştirilmelidir” dedi.

Kanuna karşı çıkanları eleştiren Yıldız yeni önerilerde de bulundu:

“Erişim engeli koyulan platformlara, yasaklı sitelere VPN (sanal özel ağ) üzerinden de erişimin önlenmesi için yeni ve köklü tedbirler alınmalı, uluslararası işbirliği geliştirilmelidir. Söz konusu platformlar, topluma haber ulaştırmaktan ziyade, kullanıcı sayısını artırmak uğruna kendilerini hiçbir disipline bağlı görmemektedir.”

Düzenlemenin internet ve sosyal medya mecralarının Türkiye’de hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için yapıldığını savunan Yıldız, “Cumhur İttifakı, sosyal medya bataklığını ıslah edecek, sosyal medyada da insanın onuru korunacak, özel hayatın gizliliğine saygı duyulacak, lekelenmeme hakkı gözetilecektir” dedi.

VPN NEDİR?

Ağlara uzaktan erişim sağlayan Virtual Private Network (VPN) Türkçede Sanal Özel Ağ olarak adlandırılıyor. VPN kullanıcısı, bulunmadığı bir noktadaki ağa erişebiliyor, veri aktarımında bulunabiliyor. VPN, internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmayı sağlayarak, engelli sitelere de girilmesine imkan sağlar. VPN tarafından oluşturulan ağ sürücüsü şifreli olduğu için, ağdan iletilen verile tanınmaz, üçüncü şahıslar kullanıcının ne yaptığını göremez.

Kaynak: Duvar