Sabah haberlerini izleyecek TV nerdeyse kalmadı. Haber alma kaynağımız çok az sayıdaki internet sitesi. Siyasi iktidarın ulusal ana akım medyayı da kendi denetimine aldıktan sonra işlerinden atılan, yüzlerce yazar da bu sitelerde düşüncelerini paylaşıyor. İnatla, her türlü baskıyı, gözaltını ve hapse girmeyi göze alarak kalemlerini bırakmayanları selamlamak gerekiyor.

Bu sabah TV kumandası ile dolaşırken Canan Hoca FOX TV’de nişasta bazlı şekerlerin zararlarını anlatıyor. Sallama çayların ve üçü bir arada kahvelerin zararlarını ve içerdikleri kimyasallardan bahsediyor.

Hatırlatırım ki; hakkında dava açılan Bülent Şık'ın ilk duruşması 7 Şubat'ta görülecek. “Çocuklar Zehirlenmesin İnisiyatifi”, Şık'la dayanışma amaçlı İstanbul Tabip Odası’nda 3 Şubat günü panel düzenleyecek. Panele katılmanın ve davayı takip etmenin önemli olduğunu vurgulamak isterim.

Seçimlere çok az zaman kaldı. AKP seçim stratejisini şimdilik üçü bir arada yürütüyor. Anlaşılan MHP ile birlikte ‘beka sorunu’ milliyetçiliği, ana ayrıştırma sloganı olarak belirlenmiş. İç kamuoyuna dönük ‘Adana mutabakatı’ durumu idare etmeye yetmeyecek gibi. Suriye politikasında, ‘diplomatik’ pazarlıkların nasıl sonuçlanacağı bilmecesi devam ediyor. Kürt sorunundaki açmazların seçimlerde, hangi kurgularla oy devşirmeye dönüştürüleceği, sürekli gündemde tutuluyor. İşsizliğin, yoksulluğun, pahalılığın velhasıl ekonomik krizin toplumda yarattığı hoşnutsuzlukların nasıl görünmez kılınacağı da havuz medyasına havale edilmiş.

Dün yapılan MGK toplantısı ilginçtir, hiç Adana mutabakatını gündemine almadı. Demek ki uluslararası pazarlıklar iyi gitmiyor. MGK bildirileri 28 Şubat döneminde başladı. Yapısında bazı değişimler olmakla birlikte, AKP döneminde devam ediyor. Devletin resmi görüşü bu kurul tarafından ifade edilmiş oluyor.

Hürriyet‘teki habere göre,”’Türkiye’nin amacının, Suriye’nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğünün korunarak, ev ve yurtlarını terk etmek zorunda bırakılmış milyonlarca Suriyelinin yerlerine dönmelerini sağlamak olduğu ifade edilen bildiride, mezkur krizin aşılmasında önemli role sahip anayasa komitesinin kurulmasının barış ve istikrar ortamına büyük katkı sağlayacağının bir kez daha teyit edildiği belirtildi.”

Siyasi birlik-toprak bütünlüğü-anayasa komitesinin kurulması konularının bildiride vurgulanması, göçmenlerin geri gönderilmesi, dış politikadaki değişimin ön bilgilerimi? Seçimler öncesi atılan nutukların, seçim sonrası değişeceğinin ipuçları mı? Yoksa siyasi sıkışıklığın bir tezahürü mü?

Canan Hocanın açıklamasına tekrar dönersek üçü bir arada kanserojen maddeler içeriyor. Önerisi sade Türk kahvesi, el değirmeninde çekilirse, kömürde pişirilirse mükemmel olur.

Muhalefetin elinde o kadar çok doğal oluşmuş malzeme var ki; Kendi belirleyeceği gündemle her mekânda, evde, sokakta, mahallede sade kahve içme olanaklarını değerlendirebilir.

Seçim sonuçları hangi siyasi gelişmelere neden olacak? Şimdiden kafa yoran yeni güçlü bir muhalefetin ortaya çıkma olanaklarını düşünmek, devrimci demokrat her örgütün, bireyin görevidir. Bu da birçok olay ve olguda olduğu gibi, Bülent Şık’la dayanışmada bulunmanın anlamını algılamakla mümkündür.