Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, Hacıbektaş-ı Veli Müzesi avlusunda bulunan Kahveci Baba'nın mezarı, ilginç hikayesi ile dikkat çekiyor.

Hacıbektaş Veli dergahında bulunan Kahveci Baba mezarının herkesin ayaklar altında olmasının nedeni bir rivayete dayandırılıyor.

Hacıbektaş İlçesi’nde her yıl 500 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği ve içerisinde ünlü Türk düşünürü Hacıbektaş Veli’nin türbesinin de bulunduğu Hacıbektaş Veli Müzesi’nin 2’nci Avlu bölümünde, Alevi-Bektaşi inancına göre kutsal olduğu belirtilen Aslanlı Çeşme’nin hemen yanında bulunan Kahveci Baba’nın mezarı, mermerle kapatıldığı halde her gün yüzlerce insan tarafından üzerinden geçilen bir konumda yer alıyor.

'BENİ RAHATSIZ ETSİNLER'

Rivayete göre, Hacı Bektaş Veli’nin yaşadığı döneminde dergahta kahveci olarak görev yapan ve o dönemde Kahveci Baba olarak da isimlendirilen kişi, "Kahve döverken çıkardığım sesler ile herkesi rahatsız ettim, öldükten sonrada mezarıma basarak beni rahatsız etsinler" vasiyetinin bir gereği olarak bu durumda olduğu ifade edildi.

Müze ilgilileri de, Kahveci Baba’nın, vasiyeti gereğince mezarının ayak altında olduğuna inanıldığı ve kendisinin yakınlarına ilettiği şekilde bu alana gömüldüğünü söyledi.

Alevi inancında ’Ayakaltı’ olma manası da taşıyan ’Turab olma’ özelliğini de yansıtması açısından oldukça anlamlı olduğu değerlendirilmesi de yapılırken ilgililer şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hacı Bektaş Veli Dergahının etkin olduğu dönemde dergahta Kahveci Baba diye bir kişi yaşıyordu. Kahveci olduğu için her gün dibekte kahve döver, bunu yaparken de çok ses çıkarınca, dergahta bulunan babaları, dervişleri rahatsız ettiğini düşünüyor ve bu nedene dayalı olarak da yakınlarına vefat etmeden önce, ’Ben dergahta günlük kahve dövüyorum, bunu yaparken çıkan yüksek ses ile herkesi rahatsız ediyorum. Bu nedenle beni ayak altına bir yere gömün. Ben yaşarken nasıl onları rahatsız ettiysem, yaşayanlar da ben öldükten sonra mezarıma basıp beni rahatsız etsin’ diye bir vasiyette bulunduğu rivayet edilir."