Halk TV yazarı İsmail Saymaz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen’in partilerinin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranının yükseldiği iddiasını, “Acaba Şen, bu anketi AK Parti’nin mitinginde mi yapıyor?” diye tiye aldı. Bugünkü yazısında MetroPOLL Araştırma’nın son seçim anketinin sonuçlarını aktaran Saymaz, “MetroPoll Araştırma’nın kasım ayındaki saha çalışması Şen’i doğrulamıyor. Metropoll’e göre mayıs ayından beri yükselişte olan AK Parti altı ay, MHP ise beş ay sonra oy kaybı yaşadı” diye yazdı.
Saymaz’ın aktardığına göre, ankette katılımcılara, bu pazar seçim olsa kime oy verecekleri soruldu.

Yüzde 29.6’sı AKP’ye, yüzde 20’si CHP’ye, yüzde 10.3’ü HDP’ye, yüzde 9.1’i İyi Parti’ye, yüzde 6.7’si ise MHP’ye vereceğini söyledi. Yüzde 19.1’i kararsız/protesto oy/cevapsız olarak dağıldı. Yüzde 4.4 ise diğer partileri destekliyor.

KARARSIZLAR DAĞITILINCA AKP’NİN OY ORANI YÜZDE 36.5

Kararsız/protesto oy/cevapsızlar dağıtılınca ise AKP yüzde 36.5’e, CHP yüzde 24.7’ye, HDP yüzde 12.7’ye, İyi Parti yüzde 11.2’ye, MHP de yüzde 8.2’ye çıkıyor.

AKP’NİN OY ORANI SON AYLARDA NASIL BİR YOL SEYRETTİ?

MetroPoll’ün araştırmasına göre nisan ayında AKP’nin oyu kararsızlar dağıtılmadan önce 25.2 olarak tespit edilmişti. Bu oran mayısta yüzde 26.5’e, haziranda yüzde 27.6’ya, temmuzda yüzde 28.2, ağustosta yüzde 28.7’ye, eylülde yüzde 29 ve ekimde yüzde 31.9’a çıktı. Ancak kasımda yüzde 29.6’ya düştü.

MHP’DE DÜŞÜŞTE

Aynı şekilde MHP haziran ayında yüzde 4.5, temmuzda yüzde 5, ağustosta yüzde 6.1, eylülde yüzde 7.9 ve ekimde 8.8’e yükseldi. Kasımda ise yüzde 6.7’ye indi.

"MUHALEFET ERKEN ZAFER HAVASINA SÜRÜKLENMEMELİ"

MetroPOLL Anket’in sonuçlarını aktardığı yazısında durumun muhalefeti, “erken zafer havasına sürüklenmemesi” için uyaran Saymaz, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar’dan temin ettiği borçla ekonomiye sıcak para sokuyor ve çarkların dönmesini sağlıyor. Diğer taraftan, asgari ücrete yüksek bir zam, Emeklilikte Yaşa Takılanlara emeklilik hakkı ve kamudaki sözleşmeli çalışanlara kadro verilmesi bekleniyor. Hele hele, seçimler yaklaşırken, Hazine kaynaklarının, gelecek kuşakları borç yükü altında bırakmak pahasına seferber edileceğini bilmek gerekiyor. Bu yüzden Cumhur İttifakı’ndaki düşüş gelecek aylarda yerini yükseliş trendine bırakabilir” görüşünü ifade etti.