MetroPOLL araştırma şirketinden Prof. Özer Sencar ile görüşen Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Sencar'a HDP'nin oy oranına ilişkin sorular yöneltti. 9.8 olarak gösteren MetroPOLL'e, "Son 3 raporda HDP 9 ile 10 arasında bir yerlerde... Bu farkın nedeni ne?" diye sordu.

"HDP BARAJ SINIRINDA VE TREND YUKARI DOĞRU"

Aslı Aydıntaşbaş, bu görüşmeyi köşesine taşırken, MetroPOLL'den Özer Sencar'ın konuya ilişkin söylediklerini şöyle aktardı: "Aslında istatistik bilimi açısından %9.8 ile %10.2 ya da 10.6 arasında bir fark yok. Hepsi bu araştırmaların hata payı içinde. HDP baraj sınırında ve trend yukarı."

"PROVOKASYON" UYARISI

Aydıntaşbaş, Sencar'ın "HDP’nin baraj sorununun kalmadığını düşünüyorum," dediğini aktardığı yazısında, Sencar'ın bunun için iki koşulu öne sürdüğünü de kaydetti:

"Fakat 2 kritik koşul var. Birincisi provokasyona karşı önlem almaları, ikincisi Türkiye’nin batısında doğru adaylar belirlemeleri... HDP oylarının yüzde 7-7.5’i Kürtlerden. Ama barajı geçmesi için asıl genişleme alanı Türklerden olacak. HDP’nin barajı aşmasını engellemek için önümüzdeki süreçte provokasyonlar olabileceği endişesini taşıyorum. Örneğin HDP’yi baraj altı bırakmak için askere, polise ya da bayrak gibi sembollere karşı saldırılar. Bunlar, HDP görüntüsü altındaki ajanlardan bile olabilir. Dış ülkelerin dahili bile olabilir. Bu tarz eylemler, batıdaki Türk seçmeni etkiler. Operasyona açık bir alan..."

"HDP VE KCK ŞİMDİDEN ÇIKIP, 'BÖYLE BİR SALDIRI OLURSA BİZ YAPMADIK' DESİN"

Yazısında, "Peki, HDP ne yapmalı? Bir siyasi parti bilmediği bir tezgâhı nasıl engelleyebilir?" sorusunun yanıtını arayan Aydıntaşbaş, HDP’nin yapabileceği tek şeyin, hem Selahattin Demirtaş’ın hem de gerekiyorsa KCK yetkililerinin şimdiden çıkıp kamuoyunun önünde "Böyle bir saldırı olursa bilin ki biz yapmadık" demeleri olduğunu belirtirken, "Aksi takdirde, olaylar olduktan sonra 'Biz yapmadık' demenin hiçbir değeri yok. Türk kamuoyuna 'Bizden bir şey çıkmayacak. Biz Türkiye’nin sükunetini istiyoruz' diye taahhütte bulunmaları gerekir," dedi.

Aslı Aydıntaşbaş'ın Milliyet'teki yazısının tamamını okumak için
tıklayınız.