Artvin'in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesi, 31 Mayıs 2011’deki protesto eylemlerinde polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin 13 polisin yargılandığı davanın sekizinci duruşması bugün Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava, 26 Ocak'a ertelendi.

‘ADALET OLMAYAN YERDE KAOS OLUR’

Fatih Saygın'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre duruşma, değişen mahkeme heyeti ile görüldü. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Metin Lokumcu'nun eşi, çocuğu, avukatı ve yakınlarının dışında CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, HDP Karadeniz Bölge Eş Sözcüsü Fatma Çelik, SOL Parti PM üyesi Alper Taş,  TİP PM Üyesi Özgür Urfa, Hopa Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaş ve Artvin Baro Başkanı Ayla Varan katıldı.

Lokumcu ailesinin avukatları mahkeme heyetinden bilirkişi raporu alınması ve keşif yapılmasını talep etti. Cumhuriyet savcısı ise bu talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, bilirkişi talebini ve dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş'ın dinlenmesi talebini reddetti.

Mahkemede hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, adalet beklentilerini dile getirdi. Ulaş Lokumcu, "Sanıkların burada olmasını isterdik. Adil yargılama olacağına inancımız çok zayıfladı. Elinizi vicdanınıza koyun. Adalet olmayan yerde kaos olur. Adaletli karar verilmesini istiyoruz" dedi.

‘RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN KORUMALARI SALDIRI EMRİ VERDİ’

Duruşmada tanık olarak dinlenen CHP eski Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Hopa’da yaşanan olaylara baştan sona tanık olduğunu söyledi. Çorbacıoğlu ifadesinde, “Olay günü saat 11.00 sıralarında iki tane Skorski tipi askeri helikopter, eski meydanın üzerine alçak uçuş yaptı ve korku yarattı. Sonrasında polislerin fiili saldırısı oldu. Benim de ayağıma gaz fişeği geldi, insanlar kaçışmaya başladı. Ne megafonla, ne emniyet görevlileri aracılığıyla uyarı yapıldı. Hiçbir şey yokken gazla, copla, suyla saldırıldı” dedi. Çorbacıoğlu, alanda taş atıldığını gördüğünü ancak yaralanan polisleri görmediğini söyledi. Çorbacıoğlu ifadesinde, dönemin kaymakamının müdahale edilmemesini söylediğini ancak dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının saldırı emri verdiğini iddia etti.

Tanık olarak ifade veren CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da o dönemde avukat olarak Metin Lokumcu’nun otopsisine katıldığını, Lokumcu’nun göğüs kısmında darp izleri gördüğünü ve savcıdan tutanağa geçirmesini istediğini söyledi.

Tanık ifadelerini dinleyen mahkeme başkanı duruşmanın sonraki celsesinin 26 Ocak tarihine erteledi. Mahkeme çıkışında açıklama yapan Metin Lokumcu’nun avukatı Meriç Eyüboğlu, "Mahkemede başkan değişikliği olduğunu ve bu kadar duruşmadan sonra başkan değişikliğinin nasıl ne anlama geleceğini merak ediyorduk. Görülüyor ki, Trabzon'da birçok kez daha bir araya geleceğiz. Bu yol daha uzun sürecek. Dayanışma ve kararlılıkla bu inadı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.