Türkiye sosyalist hareketinin önde gelen isimlerinden, Türkiye İşçi Partisi Merkez Komite Üyesi Metin Çulhaoğlu 74 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Öğrencilik yıllarından itibaren sosyalist hareketin içinde yer alan Çulhaoğlu’nun, marksizm ve Türkiye sol tarihi açısından yayımlanmış çok sayıda eseri bulunuyor.

Türkiye İşçi Partisi öncülüğünde İnşaat Mühendisleri Odası’nda, Metin Çulhaoğlu, için veda töreni düzenlendi. Törende önce Metin Çulhaoğlu’nun fotoğraflarının olduğu sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Törene Metin Çulhaoğlu’nun ailesinin yanı sıra TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık, Barış Atay ve Sera Kadıgil, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

‘BABAM HER ZAMAN ÇOK ESPRİLİYDİ VE BENİ ÇOK GÜLDÜRÜRDÜ’

Nur Kaplan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Metin Çulhaoğlu’nun oğlu Sinan Çulhaoğlu, babasıyla çocukluk anılarını anlattı, şunları söyledi:

“İlk hatıralarım babamladır. 80’lerin ikinci yarısı Batıkent’te oturduğumuz dönem annem çalışır, babam evde benimle ilgilenirdi. Ben sokaktayken beni yemeğe çağırır, güzel köfte yapar, iyi patates kızartırdı. Babam her zaman çok espriliydi ve beni çok güldürürdü. Mücadeleci ve rekabetçi bir ruha sahip olmanın önemini yaşım ilerledikçe anladım. Babamla beraber film izlemişliğimiz, Ankaragücü maçına gitmişliğimiz, müzik dinlemişliğimiz var... Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Sevgisinin yanı sıra saygısını da her zaman hissettirdi. Bugün sizlerle birlikte olup güzel bir veda gerçekleştirdiğimiz için çok şanslı hissediyorum. Hepimize hem kendim hem de babam adına teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.”

‘HER DÖNEM İHTİYAÇ DUYULAN DEVRİMCİ ÇIKIŞ, DEVRİMCİ YOL, SÖZ, İRADE, PRATİK İÇİN USANMADI’

Törende konuşan TİP Merkez Komitesi üyesi Can Soyer, Metin Çulhaoğlu’nun her zaman devrimci mücadeleye inandığını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Metin Ağabey, buradaki herkes için bir şey ifade eder, hepimizde anısı, izi var. Her zaman berrak aklıyla tarihsel ve güncel kaynakları inceledi, bizlere aktardı. Her zaman örgütlü mücadeleye inandı. Kapanan yolları açmaya ya da yeni yol bulmaya özen gösterdi. Her dönem ihtiyaç duyulan devrimci çıkış, devrimci yol, söz, irade, pratik için usanmadı. 50 yıl boyunca aynı siyasal çizginin içindeydi. Onun bıraktığı yazı, anı bizlere her zaman ışık olacak.”

‘METİN AĞABEY, ‘EMSALSİZ’ KELİMESİNİN KARŞILIĞIYDI’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Metin Çulhaoğlu’nun ölümünün ardından Türkiye’de çok büyük bir boşluk olacağını, Çulhaoğlu’nun emsalsiz olduğunu ifade etti. Baş, şunları dile getirdi:

“O lanet haberi aldığımızda nasıl bir devrimci, komünisti kaybettiğimizi henüz hiçbirimiz anlamadık. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkan boşluğun büyüklüğü karşısında çok zorlanacağız. Metin Ağabey’in öğrencileri olarak konuşmak çok zor. Türkiye’deki devrimcilerin yiğitliğini, onların cesaretini, gözü korkmazlığını bilmemiz lazım. Her devrimci fikirleriyle vardır. Çok açık söylüyorum, Türkiye’de çok büyük bir boşluk ortaya çıkacak.

Metin Ağabey, ‘emsalsiz’ kelimesinin karşılığıydı. Metin Ağabey, Avrupa’da doğmuş olsaydı herhalde en büyük Marksistlerinden biriydi. Eserleri onlarca dile çevrilen tartışılan çok kıymetli bir Marksist olurdu. Espri yapardık, şansızlığı Türkiye’de doğmasıdır. Metin Çulhaoğlu’nu Metin Çulhaoğlu yapan şey bu topraklarda doğmuş, yaşamış mücadele etmiş olmasıdır.  O yüzden emsalsizdir. Bugün 75 yaşındayken, 40 yıl sonra Türkiye’de sosyalizmi en prestijli olduğu noktaya taşıma onuruna sahip. Metin Çulhaoğlu’nun boşluğunun doldurulması mümkün değil. Bizim Metin Ağabey’den öğrendiğimiz çok şey var. Şu anda kendimizi dünyanın en borçlu insanları hissediyoruz.

Öğrendiğimiz en önemli şeylerden bir tanesi de şu dur, bu mücadelede ortak aklı önemsiyorsanız her dönemde yapacak bir şey mutlaka vardır. Metin Ağabey, sıfatsız bir devrimcinin ne kadar kıymetli olabileceğini göstermiştir. Hayatı boyunca hiçbir sıfata ihtiyacı yoktur. Varlığıyla bulunduğu yere değer katar. Taşıdığı herhangi bir sıfat Metin Çulhaoğlu’nu değerli kılmaz. Metin Çulhaoğlu hangi sıfatı taşıyorsa o sıfat değerlidir artık. Büyük bir değeri kaybettik.”