DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için tazminatsız şekilde işten çıkarılan ve maaşları ödenmeyen Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri, Ankara’ya yapacakları yürüyüş öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüyüşün duyurulmasından önce Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada şehir genelinde 30 günlük eylem ve gösteri yasağı uygulanacağını duyurmuştu. Kolluk kuvvetleri tarafından dağılma uyarısının yapıldığı basın açıklamasında, çevik kuvvet polisleri ve işçiler arasında arbede yaşandı. Ankara’ya yürümek isteyen işçilere geçiş izni verilmiyor. Çıkan arbede sonrasında 10 işçi gözaltına alındı.

'SANAYİ VE İHRACATI BU İNSANLAR SIRTLIYOR'

Ogün Akkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu tarafından yapılan açıklamada “Fabrikalarda günlerce yapılmış olan bir haksızlığa karşı direnen Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri hepinizin mücadelesini kutluyorum. Buradan Kocaeli Valisine saygılarımızı sunuyoruz. Vicdanından hiç şüphemiz olmayan sayın vali, bütün metal işçilerinin size selamı var. Artık adaleti bir tarafa bırakan, kalkınmayı dış güçlere bırakan AK Parti iktidarına da metal işçilerinin selamını gönderiyoruz. Türkiye’nin en gelişmiş sanayi bölgesinde bir ayıp yaşanıyor. Bu ayıbı Türkiye’ye yaşatanlar ve buna göz yumanlar tarihin önünde hesap verecekler. Sekiz, dokuz aydır fabrikalar işçiler olmazsa çalışamıyor. Deniliyor ki; ekonominin çarklarının dönmesi lazım, korona virüse rağmen işçilerin çalışması lazım, fabrikalarda hastalanan işçi varsa o fabrikalarda kapalı devre işçi sistemine geçiş hasta hasta çalışmaya devam etmesi lazım. İşçilere pandemi koşullarında her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. İşçilerin pandemi koşullarında virüse yakalanma durumları diğer toplum kesimlerinin çok daha üstünde. İşçiler bu ülke için en gerekli insanlar, sanayii ve ihracatı bu insanlar sırtlıyor” ifadelerine yer verildi.

‘BU İNSANLAR AİLELERİ İLE BİRLİKTE AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR’

İşçilerin anayasal hakkını kullandıklarını belirten sendika başkanı Serdaroğlu “Bu insanlar burada açlığa mahkum ediliyor, tazminatsız olarak işten atılıyor. İşçiler yüz kızartıcı suçtan işten çıkarıldı. Suçları da sendikaya üye olmak. İşçilere yapmadıklarını bırakmadılar. Fabrikalarda bir şey olmamış gibi taşeron işçiler, yeni işçiler alınıyor ve fabrika çalıştırılmaya devam ediyor ama atılan işçiler fabrikanın önünde tazminatsız olarak atıldığı için de daha çok acı çeksin diye, burnu sürtsün diye, başka yerde de aynı şeye kalkışmasın diye tazminatsız atılıyor. Bu insanlar aileleriyle birlikte açlığa mahkum ediliyor. Bir işçi sendikalı olmak için yıllarca uğraşıyor. İşten atılıyor, başka cezalara maruz kalıyor. Siz hiç yedi sene süren bir sendika davası duydunuz mu?” dedi.