Suriye'deki iç savaştan kaçarak Kürdistan Federe Yönetimi’nin denetimindeki topraklara geçen mülteci sayısı 30 bini geçti.

Suriye'ye açılan Pişhabur Kapısı Müdürü Şevket Berbihary, geçişlerde her türlü kolaylığı sağladıklarını söylerken, Kürdistan Federe Yönetimi’ndeki mülteci kamplarını ziyaret eden Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve Kürdistan Federe Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, "Burası sizin eviniz. Dönene kadar hizmetinizdeyiz" dedi.

Suriye'de El Nusra cephesi ile PYD'nin silahlı gücü YPG arasındaki çatışmalar devam ederken, 15 Ağustos'tan bu yana Suriye'den Kürdistan Federe Yönetimi’ne 30 bin kişinin geçiş yaptığı bildirildi.

Kürdistan Federe Yönetimi’nin Suriye'ye açılan Pişhabur Kapısı Müdürü Şevket Berbihary, son 5 günde Suriye'den büyük bölümü Kürtlerden oluşan 30 binin üzerinde kişinin Dicle Nehri üzerinde kurdukları seyyar köprüden geçiş yaptığını söyledi.

Suriye'deki iç savaştan kaçanlara Kürt hükümetinin kucak açtığını belirten Berbihary, şöyle dedi: "Suriye'de savaştan kaçanlar kapıya akın ediyor. İzdihamın önüne geçebilmek için her türlü önlemi alıyoruz. Onlarca sağlık görevlisi, ambulanslar kapıda hazır bekletiliyor. Bizim tarafımıza geçenleri kayıt altına aldıktan sonra burada yakınları bulunmayanları oluşturulan kamplara gönderiyoruz. Son 6 gün içinde Suriye'den bizim bölgemize 30 binin üzerinde insan geçti. Kapı sonuna kadar onlara açık. Kapının kapalı olduğu haberleri doğru değil. Kapının açık olup olmadığını gelip burada görsünler."

KAPI TİCARETE DE AÇILSIN

Kürdistan Federe Yönetimi’ndeki Pışhabur kapısının karşısındaki Suriye Semalka kapısında gözlemci olan Siyabend Osman ise, insanların Suriye'den açlık ve sefalet nedeniyle kaçtığını belirterek, "Bu kapı henüz ticarete açılmadı. Sefalet ve açlık nedeniyle insanlar Kürdistan Federe Yönetimi’ne kaçıyor. İnsanların gitmesini istemiyoruz. Çünkü gittikleri yerlerde de bir süre sonra perişan olmaya başlıyorlar. Kürdistan Federe Yönetimi hükümeti göçün önüne geçmek istiyorsa kapıyı ticarete açsın. Ayrıca buradan insanların kaçması yani Suriye Kürt bölgesinin boşalması için büyük bir çaba sarf ediliyor. Dün Derik kasabamızı Beşar Esad güçlerine bağlı bir uçak bombaladı. Bombalamada bir kişi yaşamını yitirdi. Bu saldırı insanların korkup buraları terk etmesine dönüktür" dedi.

BARZANİ: BURASI SİZİN EVİNİZ

Kürdistan Federe Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Erbil yakınlarındaki Kewirkusk mülteci kampını ziyaret etti. 'Kürdistan'ın başkanı', 'Kürtler'in yüz akı' sloganlarıyla karşılanan Barzani ile görüşebilmek için kamplarda büyük bir izdiham oldu. Kürdistan TV'nin haberine göre kamptakilerle görüşen Barzani, "Başımız gözümüz üzerine geldiniz. Burası sizin ülkeniz. Burası sizin eviniz. Başınız her zaman dik olun. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz. Her türlü ihtiyacınız karşılanacak. Ne ihtiyacınız varsa buradaki görevlilere başvurun. Buradan Suriye'ye dönene kadar biz sizin hizmetinizde olacağız" dedi. Kürdistan Federe Yönetimi’ndeki Erbil, Duhok ve Süleynamiye'deki kamplara şu ana kadar 96 bin kişinin yerleştiği belirtildi. (Milliyet)